Нов анализ показва, че сателитите на SpaceX от програмата Starlink не са толкова неуязвими, колкото би се искало на компанията. Според независимия астроном Джонатан Макдауъл около 3 процента от изстреляните сателити на SpaceX вече не се забелязва да маневрират в околоземна орбита, което означава, че те най-вероятно не функционират.

Тази стойност може и да не звучи плашещо, но ако SpaceX изстреля всички планирани сателити, това ще означава, че около 1200 от тях ще дефектират и ще паднат или ще останат да се реят без цел и посока. Starlink e един от най-големите проекти на SpaceX, чиято цел е да покрие цялото земно кълбо с широколентов интернет достъп. Шефът на SpaceX Илон Мъск обяви, че до няколко месеца ще започнат тестовете на космическия интернет за територията на Северна Америка, а след одобрение на регулаторите това ще стане и в други държави.  

Някои се притесняват, че дефектните сателити могат да се превърнат в опасност за останалите сателити в орбита. Към момента SpaceX е изстрелял 775 сателита, като процентът дефектни сам по себе си не е толкова голям, но проблемът се крие в големия брой.

Техническите проблеми не са единственото притеснение за сателитите на Starlink. Астрономите се притесняват, че тяхната яркост пречи на космическото наблюдение с телескоп от Земята. За целта SpaceX вече прибегна до специално неотразяващо покритие.

Снимка: SpaceX

Виж още: Каква операционна система се използва в Космоса?

 

Тагове: