Домашният интернет е прекрасно нещо, което свързва хората по света с неограничена информация от комфорта на дивана им. Поне когато работи. Ако живеете някъде с лоша връзка, лоши доставчици или дори просто дебели стени, можете да срещнете проблеми или от вашия интернет доставчик, или от вашия Wi-Fi.

За мнозина оптимизирането на домашното Wi-Fi покритие може в крайна сметка да струва доста пари и да включва много опити и грешки. Има толкова много неща, които потенциално биха могли да пречат на вашия сигнал, че често може да е трудно да се установи една единствена причина.

Ето защо има толкова много видове рутери и други продукти, които помагат на хората да се свързват вкъщи. Разширителите на Wi-Fi обхват стават все по-популярни, тъй като дори малки апартаменти могат да се сблъскат с проблеми, когато устройствата се свързват добре в една стая, но не в друга.

Друго решение е да опитате да се справите с някои от смущенията, вместо да усилвате Wi-Fi сигнала. Въпреки това, когато тази намеса е нещо постоянно като стена, това може да бъде проблем. Добрата новина е, че учените от Виенския технологичен университет и Университета в Рен са попаднали на интересно откритие.

Документ, публикуван на Nature.com, показва работата на учени, които са проектирали антирефлексно Wi-Fi решение. То работи, като използва изчисления за създаване на поредица от препятствия за сигналите, така че вместо да бъдат отразени незабавно от повърхността, те някак преминават през тях.

Засега това наистина звучи малко безсмислено, но екипът е доказал успех с изчислен модел и дори е постигнал успех в експериментите. Плюс това, тъй като изчисленията могат да бъдат определени чрез алгоритми, те биха могли да имат други потенциални приложения.

„Първо трябва просто да изпратите определени вълни през средата и да измерите как точно тези вълни се отразяват от материала“, казва съавторът Майкъл Хородински. „Успяхме да покажем, че с тази информация може да се изчисли съответна компенсираща среда за всяка среда, която разпръсква вълни по сложен начин, така че комбинацията от двете среди позволява на вълната да премине напълно. Ключът към това е математически метод, който може да се използва за изчисляване на точната форма на това антирефлексно покритие.“

Снимка: Unsplash

Виж още: Бил Гейтс и Джеф Безос се включват в милиардерска експедиция, търсеща редки минерали в леда на Гренландия