Qualcomm пусна чипсета Snapdragon 8 Gen 2 през ноември 2022 г. и той захранва смартфоните от най-висок клас от различни марки. Едно забележително допълнение, свързано с мултимедия, е поддръжката за декодиране/възпроизвеждане на AV1. Но защо възпроизвеждането на AV1 има значение?

Кодекът AV1 е безплатен видео кодек с отворен код, който предлага по-добро видео качество и до 30% по-малки размери на файлове от високоефективния видео кодек (HEVC), използван днес от много компании и услуги за съдържание. По-конкретно, трябва да очаквате или същото качество с по-малък размер на файла, или по-добро качество за същия размер на файла.

Тези предимства доведоха до мобилни чипсети от Samsung, Google, MediaTek и сега Qualcomm, всички предлагащи AV1 поддръжка за декодиране/възпроизвеждане. Освен това Netflix и YouTube предлагат AV1 видео стрийминг на поддържани телефони с Android от 2020 г., като използват този кодек, за да спестят честотна лента за потребителите.

Snapdragon 8 Gen 2 и чипсетите от други марки все още разчитат на по-стария кодек HEVC за запис на видеоклипове на телефони, но наистина ли ще видим възможностите за AV1 кодиране (напр. запис) да се появят в мобилните чипсети? За съжаление изглежда, че не трябва да очаквате Qualcomm да внедри тази функция.

Вицепрезидентът на Qualcomm по продуктовия мениджмънт за мобилни камери Джъд Хийп твърди пред сайта Android Authority, че компанията ще пропусне AV1 кодирането в полза на бъдещ видео кодек.

„Не виждам, че AV1 кодирането ще се наложи много в мобилните устройства, нека го кажа така“, отбеляза Хийп в интервю, добавяйки, че компанията смята, че VVC (Versatile Video Codec) ще бъде по-добър от AV1 по отношение на кодирането ефективност.

Той също така обясни, че AV1 енкодерът е „доста сложен“ и че „разходите спрямо възвръщаемостта“ за него вероятно не са толкова привлекателни за мобилни устройства в сравнение със съществуващата поддръжка на HEVC кодиране.

Представителят на Qualcomm отбеляза, че ще предложи поддръжка на AV1 кодиране в други продуктови сегменти, но наследените възможности за кодиране H.264 и HEVC „ще ни стигнат за още няколко години“ на мобилни устройства.

Изглежда странно за Qualcomm и други производители на чипове да избягват кодирането на AV1 в момента, като се има предвид неговият безплатен и отворен код. Въпреки това изглежда, че HEVC все още върши доста добра работа в момента. Освен това коментарите на Хийп относно ефективността предполагат, че животът на батерията на вашия телефон може да бъде повлиян от запис на видео с AV1 кодиране.

Наистина има нов кодек, наречен VVC или H.266. Това обещава да осигури същото видео качество като HEVC при половината от размера на файла. Освен това се твърди, че VVC ще позволи доставка на 4K видео съдържание при файлови размери, използвани в момента за HD съдържание. Казвайки това, VVC не е безплатен кодек с отворен код (за разлика от AV1), така че компаниите ще трябва да плащат, за да го използват.

Независимо от това ще се радваме да видим смартфони и SoC, които възприемат този кодек в бъдеще, тъй като той трябва да позволява много по-малки размери на файлове при запис на видео. Този кодек е особено важен в светлината на развитието на видеото на смартфони като 8K запис, 4K/120fps видео и други разширени видео опции.

Снимка: Unsplash

Виж още: Сайтовете с еротично съдържание вече ще изискват доказателство за пълнолетие