Когато Microsoft на практика преустанови поддръжката за Internet Explorer по-рано тази седмица, един човек реши да отбележи случая с малко хумор. Според Reuters софтуерният инженер Юнг Ки-янг е похарчил 430 000 вона (около 330 долара), за да проектира и поръча надгробна плоча за уеб браузъра преди официалната дата за край на поддръжката. Мемориалът, разположен на покрива на кафенето на брат му в южнокорейския град Кьонджу, включва емблематично лого на IE, последвано от английски епитаф, който гласи: „Той беше добър инструмент за изтегляне на други браузъри“.

Юнг каза пред Ройтерс, че е поръчал надгробната плоча в чест на програма, която е повлияла много на кариерата му. Дори когато приложения като Chrome и Firefox продължиха да заменят Internet Explorer както по разпространение, така и по популярност, много от клиентите на Юнг продължават да го молят да гарантира, че техните уебсайтове изглеждат добре в остаряващия уеб браузър на Microsoft.

„Това беше голяма мъка, но бих го нарекъл най-вече връзка любов-омраза, защото самият Explorer някога доминираше в една ера от историята на интернет“, каза той.

Колкото и смешнo да е, надгробната плоча може да е поставена малко преждевременно. Microsoft все още планира да поддържа Internet Explorer в някои контексти. Например IE режимът на Edge ще продължи да работи до 2029 г. или по-късно. Освен това части от света, включително страни като Япония, продължават да използват уеб браузъра за бизнес и правителствена администрация.

Снимка: Pikrepo

Виж още: След 26 години Internet Explorer изчезва завинаги