Рано или късно изтича времето на всяка технология. Това е урок, който Microsoft научава по трудния начин, тъй като неговият някога доминиращ браузър най-накрая ще бъде погребан. Никога повече това кръгло лого "e" няма да бъде първата икона, върху която щракнете, когато стартирате нов компютър, нито ще трябва да прекарате съботния следобед в деинсталиране на седем ленти с инструменти от компютъра на някой възрастен роднина. Internet Explorer "умря" на 15 юни, оставяйки след себе си нищо освен спомени – и наследника си Edge.

Не можем да кажем, че не сме очаквали това. Някои биха казали, че браузърът на Microsoft умря преди години, заменен от Chrome и в по-малка степен Firefox. Последната номерирана версия на Internet Explorer отпадна още през 2013 г., по време на разгара на възмущението от първата версия на Windows 8. Без да знаят мнозина, компанията вече бе започнала работа по Windows 10, която операционна система се доставя с чисто нов браузър. Edge не донесе революция – в наши дни това е по същество версия на Chrome в Microsoft, – но посланието беше ясно: дните на Internet Explorer бяха преброени.

Как стигнахме до тук? Колкото и да ни се иска да кажем, че Microsoft взе това решение, действията на Google срещу Internet Explorer 6 са добре документирани. В края на 2000-те, инженерите в YouTube заговорничат да съборят този древен, удобен за XP браузър. Просто чрез добавяне на браузър в горната част на страницата, което накара потребителите да надстроят до по-нов браузър, дните на Internet Explorer, дотогава доминиращ в мрежата, приключиха. Потребителите започнаха масово да преминават към други опции, докато технологичните журналисти похвалиха опитите на Google да направи интернет по-бърз и по-безопасен. Няма значение, че висшите служители никога не са одобрили плана – той проработи и други продуктови екипи започнаха да приемат същата техника.

Оттогава краят се очакваше. Chrome изпревари по използване Internet Explorer през 2012 г., една година след пускането на окончателната му версия: преднина, която само нараства през последното десетилетие. Тези дни през Chrome се осъществява почти две трети от цялото сърфиране в мрежата, като Safari е далеч зад него на второ място. На всичкото отгоре самият Google почти пренебрегна IE през последната година, като преустанови поддръжката на Workspace и дори ограничи опита при търсене в стария браузър.

Въпреки че Microsoft запази известно ниво на поддръжка за Internet Explorer 11 от 2016 г., той бавно премина в състояние на „компонент на ОС“, вече не е достъпен за изтегляне и е включен само като алтернативен, основно скрит браузър на всички нови компютри. Вграденият IE Mode на Edge, който възпроизвежда механизма за оформление на Trident в безопасно пространство, захранвано с Chromium, е настроено да се поддържа до 2029 г., като поддържа малка част от браузъра жива за нуждите на съвместимост.

За мнозина Internet Explorer беше първият браузър, който някога са използвали, далеч назад в Windows 95.

И така, сбогом, Internet Explorer. Не можем да твърдим, че беше страхотен през по-голямата част от живота си, но милиони се научиха да сърфират в мрежата с него. И затова винаги ще сме му благодарни.

Снимка: Microsoft

Виж още: Без да иска, Microsoft пусна Windows 11 за неподдържани компютри