TSMC е най-големият производител на чипове в света и произвежда огромен процент от съвременните компютърни чипове - по някои оценки през последните няколко години дори около 90%. Какво ще стане, ако в тази част на света се случи нещо, което да наруши тази способност за производство на чипове? Разбира се, това би било катастрофално, но TSMC и нейният основен доставчик на машини, холандската компания ASML, твърдят, че машините няма да попаднат във враждебни ръце.

Позовавайки се на близки до въпроса, Bloomberg съобщава, че както TSMC, така и ASML разполагат с начини да деактивират литографските машини, разположени в Тайван. Ако някога се наложи такова драстично действие, този изключвател ще може да се активира от разстояние.

Съобщава се, че служители на правителството на САЩ са разговаряли с двете компании за това какво може да се стане в случай на инвазия, като ASML е уверила служителите, че е в състояние да спре машините да попаднат в неподходящи ръце.

Преходът се отнася за най-новите EUV машини на ASML. Това са и едни от най-сложните, скъпи и големи машини за производство на чипове в момента. Разработването на самите машини е отнело години, а реалното им внедряване - още повече, въпреки че сега те отговарят за производството на най-сложните и мощни компютърни чипове днес.

За правилното функциониране на EUV машините са необходими висококвалифицирани специалисти, компоненти, ресурси и др. Изключително малко вероятно е тези машини да могат да функционират толкова ефективно, колкото днес, когато са откъснати от голяма част от световната икономика, ако това се случи. И все пак всичко това е планиране на хипотетични ситуации, нищо не е сигурно.

Опасенията за националната сигурност на Тайван в крайна сметка доведоха до увеличаване на разходите за съоръжения за производство на чипове в САЩ и Европа. Законът CHIPS в САЩ се съгласи да изплати огромни суми на най-големите съвременни компании за производство на чипове, включително TSMC, Intel и Samsung, за да привлече фабрични съоръжения, които да бъдат изградени, поддържани и разширявани на територията на САЩ. Изглежда, че той също работи.

Снимка: Unsplash/Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., Ltd)

Виж още: Полицията препоръчва на родителите да деактивират тази функция на iPhone

Тагове: