Google Chrome за Android не предлага много опции за достъпност, но изглежда, че уеб браузърът току-що се е сдобил с ключова функция в това отношение.

Сайтът 9to5Google забеляза нова опция "Слушане на тази страница" в Chrome за Android и наистина виждаме тази функция в Chrome на Pixel 7 Pro (версия 126.0.6478.71). Разгледайте изображенията по-долу.

Докоснете "Слушане на тази страница" чрез менюто с три точки в Chrome и ще стартирате възпроизвеждането на текст в реч (TTS) на текущата страница.

Същинската джаджа за възпроизвеждане е пълнофункционална, като предлага контроли за възпроизвеждане/пауза, бутони за прескачане напред или назад, времева линия, която може да се прелиства, и настройки на скоростта на възпроизвеждане. По подразбиране Chrome също така подчертава изговорения пасаж от текста в статията, въпреки че това може да бъде изключено.

Какво още трябва да знаете за функцията?

Опцията "Слушай тази страница" предлага и 10 гласови опции на английски език, включващи акценти за САЩ, Великобритания, Индия и Австралия.

Google потвърди на страницата за поддръжка, че се поддържат и други езици, а именно английски, арабски, бенгалски, китайски, индонезийски, немски, хинди, португалски, руски, испански, френски и японски. Ентусиасти вече изпробваха тази функция на испански, италиански и френски уебсайтове и потвърдиха, че тя работи по предназначение, като има няколко гласови опции и за тези езици.

Тази функция все още не е налична в Chrome за компютри, докато Microsoft Edge предлага TTS функционалност от известно време насам. Така че се надяваме да видим опцията "Слушай тази страница" и в пълноценния Chrome за настолни компютри.

Снимка: Unsplash/Android Authority

Виж още: Създадоха натриева батерия, способна да се зарежда бързо само за няколко секунди

 

Тагове: