Едно от най-големите оплаквания относно Windows 11, които потребителите са имали, са строгите системни изисквания, въведени от Microsoft. Компанията се мотивира, че това е свързано с подобряване на сигурността на операционната система, но то не означава, че вашата система е напълно безопасна, тъй като дори логото на производителя на фърмуера може да представлява заплаха, а задължителните изисквания като Secure Boot са безполезни.

Тъй като официално поддържаните процесори бяха доста модерни, хората обикновено очакваха прилична производителност от своите компютри с Windows 11. Въпреки че SSD не е изискване, повечето системи имат такъв в днешно време; и тук също не можете да обвинявате очакванията на потребителите, тъй като самият Microsoft твърдеше, че Windows 11 е проектиран да прави това.

Въпреки всичко това обаче потребителите продължават да се оплакват, че техният компютър с Windows просто не се чувства достатъчно бърз дори на сравнително мощни системи. Поради това мнозина прибягнаха да преминат към Linux, който получава масивно подобрение на производителността на AES криптиране, или да използват променени версии на Windows 11 като AtlasOS.

Бившият инженер на Microsoft Анди Йънг е един от онези, които са забелязали бавния и забавен характер на Windows 11 и са решили да разкритикува публично гиганта от Редмънд. Йънг отбелязва, че има компютър Intel Core i9 за 1600 долара със 128 GB системна памет, но въпреки това производителността на менюто "Старт" е "комично лоша".

По-късно Йънг поясни, че не мрази Windows, тъй като е помогнал за изграждането на части от него по време на престоя си в компанията. Той обаче смята, че Windows 11 в сегашното си състояние е недовършен.

Една от причините за такова представяне може да е свързана с рекламите и промоциите, които Windows 11 има чрез раздела "Препоръчани". В момента компанията обмисля добавянето на специален бутон за това.

На този етап е трудно да се каже дали предстоящата версия 24H2 ще бъде по-добра. Компилациите на Insider все още показват проблеми с производителността, въпреки че очевидно е част от версията 24H2 RTM.

Интересно е, че потребителите и ентусиастите са намерили начини да коригират подобни проблеми с производителността с прости настройки, а понякога дори грешка е помогнала за повишаване на производителността. Междувременно настройка на системния регистър може да помогне Windows 11 File Explorer да зарежда големи файлове по-бързо.

Снимка: Unsplash

Виж още: Intel Core i9-14900KS става първият процесор, който минава бариерата от 6 GHz

 

Тагове: