Apple пусна първата бета версия на iOS 17.5 за разработчици и както се очакваше, актуализацията въвежда поддръжка за изтегляне на приложения от уебсайтове на разработчици в Европейския съюз.

В iOS 17.4 Apple започна да позволява на разработчиците да предлагат приложенията си чрез алтернативни пазари за приложения в Европейския съюз, за да се съобразят със Закона за цифровите пазари. Първоначално Apple възнамеряваше приложенията да се предлагат само чрез тези пазари, но през март Apple заяви, че всъщност ще добави поддръжка за изтегляне на приложения директно от уебсайтове.

За да предложат приложение за изтегляне от уебсайт в Европейския съюз, разработчиците трябва да отговарят на определени критерии. Разработчиците трябва да са членове на програмата за разработчици на Apple за две или повече непрекъснати години и да имат приложение с повече от един милион първи инсталации в iOS в Европейския съюз през предходната година. Други изисквания включват преминаване през нотариален процес на Apple и публикуване на прозрачни политики за събиране на данни.

Apple ще предостави на оторизираните разработчици API, който им позволява да предлагат своите приложения за изтегляне чрез интернет. Изтеглените по този начин приложения ще могат да бъдат архивирани, възстановявани, актуализирани и др.

Това е първият случай, в който Apple санкционира изтеглянето на приложение директно от уебсайт. Поддръжката на тази функция ще позволи приложения като Spotify, Fortnite и други да бъдат изтегляни директно от iPhone, ако разработчиците на тези приложения се съгласят с условията на Apple.

Приложенията, предлагани чрез уеб, не трябва да плащат комисиона на Apple, но за тях се начислява такса за основна технология в размер на 0.50 евро.

Както и при алтернативните пазари за приложения, изтеглянето на приложения от интернет е достъпно в Европейския съюз само при условията на Закона за дигиталните пазари. Имайте предвид, че приложенията могат да се изтеглят по този начин само от iPhone, тъй като промените не се отнасят за iPad.

Снимка: Unsplash

Виж още: Този хибриден самолетен дизайн може да направи полетите по-евтини от билетче в трамвая