Sony вече пусна флагмана Xperia 1 IV по-рано тази година, но тогава не видяхме Xperia 5 IV. Сега японският производител обяви събитие за премиерата на ново устройство Xperia следващата седмица.

Въпросното събитие започва на 1 септември в 16:00 ч. японско време, така че какво да очакваме тогава? "Бъди креативен. Бъди компактен", гласи ред от придружаващото видео в YouTube и описанието на видеоклипа. С други думи Xperia 5 IV почти сигурно е на път.

Серията Xperia 5 на Sony обикновено е удобната за джоба водеща линия на компанията в сравнение с гамата Xperia 1. Последните няколко устройства Xperia 5 предлагаха 6.1-инчов екран в сравнение с последните няколко телефона Xperia 1 и техния 6.5-инчов панел.

Изглежда, че по-малък форм-фактор може да се появи и през 2022 г., тъй като документи за регистрацията на Xperia 5 IV пред американския комуникационен регулатор сочат телефон с височина 155.74 мм. За сравнение Xperia 1 IV е висок 165 мм. Документът също така сочи наличието на безжично зареждане и 3.5 мм порт.

Не знаем много повече за новия смартфон, но е логично Snapdragon 8 Plus Gen 1 SoC да се появи заедно с променливата телефото камера на Xperia 1 IV. Въпреки това серията Xperia 5 обикновено има няколко намаления в сравнение с гамата Xperia 1 като намалена разделителна способност на дисплея, по-малка батерия и липса на 3D ToF камера.

Явно всичко ще бъде разкрито на 1 септември. Да се надяваме, че феновете на Sony няма да трябва да чакат дълго, за да се сдобият с новия смартфон.

Снимка: Unsplash

Виж още: iPhone ви гарантира повече гаджета, Pixel 6 Pro - най-добрите селфита