Задвижван от изкуствен интелект рапър подписа с Capitol Records, което го прави първия творец с изкуствен интелект“, подписал договор с голяма звукозаписна компания.

FN Meka е творение на Антъни Мартини и Брандън Ле, които казват, че музиката му е почти изцяло генерирана от AI - с изключение на гласа му, който е на истински човек.

„Технически погледнато, FN Meka се озвучава от човек, но всичко останало - от текстовете му до акордите и темпото в основата на музиката му - е базирано на AI“, казва Мартини пред Music Business Worldwide (MBW).

Според думите на Мартини изпълнителят е създаден „с помощта на хиляди точки от данни, събрани от видеоигри и социални медии“ – мощността на AI зад виртуалното лице използва алгоритъм за намиране на римувани думи и бази данни от рап текстове, за да състави текстове.

Рапърът с изкуствен интелект - който натрупа около 10 милиона последователи в TikTok, 200 000 в Instagram и сега има песен с Gunna - предизвика полемика, след като новината за подписването му обиколи социалните медии през уикенда.

FN Meka използва и много жаргонни думи в стиховете си и стои зад чувствително съдържание, което се публикува в Instagram.

 

„Новината, че FN Meka е първият рапър с изкуствен интелект и също така е шамар за рап културата и артистичния интегритет, потенциално ще съсипе възприятието за музика, създавана от роботи“, пише един критичен потребител.

Други са недоволни от бързото издигане на рапъра с изкуствен интелект към успеха и твърдят, че вместо това договорът може да отиде при истински бъдещ музикант.

„FN Meka вече има 500 хиляди месечни слушатели на Spotify и песен с Gunna. Системата е повредена“, посочва трети потребител в Twitter.

Снимка: Twitter

Виж още: AI роди несъществуващо чудовище от свой кошмар