От момента, в който селфитата заеха върховата си позиция по популярност, всички ние се опитваме да им хванем цаката. От подходящ фон, през идеалната светлина, точната поза, перфектното кадриране. Предизвикателството за идеалното селфи откри възможности пред ред приложения за „разкрасяване“. Едновременно всички инфлуенсъри се оказаха със завиден тен през февруари и с перфектен грим след дълъг и уморителен работен ден. И докато социалните мрежи се пълнят със сравнения между филтрирани и нефилтрирани кадри, анализаторите не си дават почивка.

От няколко години различни специалисти и асоциации алармират, че цялата тази илюзорност влияе изключително негативно върху подрастващото поколение. Като допълнение дори статистики от центровете по естетична хирургия в света посочват 72% ръст на пациентите, търсещи техните услуги с причината „да изглеждат по-добре на селфи“.

Ето защо от Google започват инициатива за по-голяма прозрачност на селфи снимките. Първите нововъведения ще се усетят още в предстоящата нова версия на Android. В нея опциите за добавяне на филтри са преименувани, за да звучат по-естествено и да не предполагат, че индивидът има нужда от ретуширане, като например „естествено“ се превръща във „фино“. И докато това ни изглежда като прекалена коректност, то все повече дигитални компании се присъединяват към инициативата на Google. Все повече приложения, чиято основна функция е обвързана с камерата на телефона, предлагат настройките да не включват филтриране при снимане. Повечето разработчици на софтуер се обединяват върху идеята, че върху коригираните снимки трябва да присъства малка иконка, отбелязваща нанесената корекция, за да не се заблуждават останалите потребители. Успокояващото е, че поне наборът от икони и емоджита е наистина огромен в сравнение с лексикалните трансформации.

Снимки: shutterstock

Виж още: Добри новини : Цената на iPhone 12 ще започва от разумните 649 долара

Тагове: