Гигантът Facebook отново е на подсъдимата скамейка, този път с обвинение от група потребители, че скандално ги следи и шпионира чрез камерата на смартфоните им, докато ползват приложението Instagram. Според обвинението, програмата за споделяне на снимки продължава да използва камерата на телефона дори когато приложението не е активно. Компанията създател отрича обвинението и споделя, че виновник за ситуацията е неприятен бъг, който активира фалшива нотификация, че камерата е активна.

Колективният иск е заведен във федералния съд в Сан Франциско от потребителката Британи Кондити, която осъжда зловредното поведение на Facebook, като по този начин компанията събира „доходоносна и ценна информация за потребителите, която не може да се намери по друг начин“.

Засега Facebook отказва коментар.

Снимки: shutterstock

Виж още: Facebook ще блокира всички новини за Австралия

HiCast е седмичен подкаст на екипа на списание HiComm - Геро, Стоян и Хели, в който водещите разговарят за най-интересното от света на технологиите, филмите и игрите. Ако искате да разберете какво е направило впечатление на екипа на списанието през тази седмица - не пропускайте епизод 7. 

Тагове: