Въпреки че беше най-широко разпространената премиера на всички времена в Япония, Avatar: The Way of the Water не успя да претендира за челно класиране миналия уикенд, тъй като класацията беше оглавена от аниме баскетболна история, наречена The First Slam Dunk. Освен това множество кина в страната съобщиха за технически проблеми, като един салон в Централна Япония беше принуден да намали кадровата честота от 48 кадъра в секунда до традиционните 24 кадъра в секунда, за да избегне авария, твърди Bloomberg.

Съобщава се, че други прожекции направо са били спрени и са били възстановени суми на зрителите. Някои от веригите кина, цитирани от феновете като имащи проблеми, включително United Cinemas Co., Toho Col и Tokyu Corp., отказаха да коментират проблема.

Не много киносалони поддържат възпроизвеждане с висока кадрова честота (HFR) от 48 fps, тъй като то изисква най-новите проектори или значителни надстройки на съществуващите. Обикновено киносалоните ще знаят кои формати могат да възпроизвеждат и ще планират съответно, но HFR е използван толкова малко, че би било разбираемо, ако се появят грешки.

Avatar: The Way of the Water се предлага в различни формати, включително 2D 48 fps, 3D 48 fps и обикновени 24 fps. Ако видите версията с 48 кадъра в секунда, тя използва само технологията HFR за екшън сцените, докато диалозите и по-бавните сцени са заснети в 24 кадъра в секунда (чрез дублиране на кадри). Гледалите филма при 48 кадъра в секунда като цяло го харесват, но считат, че технологията остава противоречива.

Други забележителни филми, използващи HFR, са Gemini Man на Анг Лий и трилогията The Hobbit. Когато последният излезе през 2012 г., някои твърдяха, че високата честота на кадрите работи най-добре с 3D формата, тъй като помага да се елиминира потенциалното напрежение на очите и дори гаденето. Това не е проблем в 2D, така че 24 кадъра в секунда осигуряват най-естествения вид без ефекта на видеоиграта/сапунената опера, който много хора не харесват.

Снимка: 20th Century Studios

Виж още: Дали смартфоните ще успеят да изпратят DSLR в забвение?

Тагове: