Новите генерации на телефоните ни носят все повече възможности и обещания за съвършена производителност. Те са изпълнени с почти всичко, което сме желали, а като бонус - с още толкова функционалности, за които дори не сме подозирали, че може да ни потрябват. Смартфоните са универсални и тази тенденция ще се запази известен период от време. Но както знаем, за всеки влак си има пътници - професионалните фотографи едва преглътнаха появата на дигиталните фотоапарати, а след това светът съвсем ги зашемети и с опитите на смартфоните да преобърнат правилата на играта. Дълго време телефоните се опираха на кривата „най-добрата камера е тази, която е в джоба ти“, но технологичната еволюция си каза своето и днес виждаме дори изложби, посветени на фото изкуството, постигнато именно чрез уменията на смарт телефона. Аналоговата фотография не е съвсем забравена, но някои специалисти твърдят, че тя трябва да „поразчисти“ място, защото към нея се отправя и DSLR технологията. Според Sony през последните няколко години камерите на смартфоните и DSLR-ите се движат в противоположни посоки и качеството на изображението от телефоните най-накрая ще надмине това на техните съперници до 2024 г.

В публикация на Nikkei Japan се цитира изявление на президента и главен изпълнителен директор на Sony Semiconductor Solutions (SSS) Теруши Шимидзу, според когото „неподвижните изображения [от смартфони] ще надвишават качеството на изображението на единични рефлексни камери с обектив през следващите няколко години“. В слайд от брифинга на Sony виждаме, че „се очаква неподвижните изображения да надвишават качеството на изображението на ILC [камера със сменяеми обективи]“ някъде през 2024 г. Обобщението е едно: еволюцията при смарт телефоните е набрала такава инерция, че съвсем скоро самостоятелните камери ще станат излишни. И преди критиците да започнат с доводите, нека видим какви са доводите на специалистите от бранша.

Според Sony е достигнат момент на „квантово насищане“, като едновременно с това се наблюдават подобрения на „AI обработката“. В следващите две години се очаква и размерът на сензорите в телефоните от висок клас да се удвои, а по-големите им пиксели ще позволят на производителите на телефони да прилагат многокадрова обработка, която „реализира ново изживяване на изображения“, включително подобрени режими Super HDR и мащабиране (както при Sony Xperia 1 IV) с AI алгоритми.

Sony също така подчерта развитието на своята „двуслойна транзисторна пикселна технология“, която обещава драстично да подобри динамичния обхват на камерите на телефоните и да помогне за постигането на по-добри изображения, заснети при слаба светлина.

Според Sony това се отнася и за видеата - по-високи скорости на четене на сензори от следващо поколение, поддържащи 8K видео, многокадрова обработка (включително видео HDR) и обща реализация на „AI обработка за видео“. С други думи изчислителни видеотехники като кинематографичния режим на Apple.

Прогнозата на Sony всъщност може и да не е толкова изненадваща: според Statista Sony държи 42% от световния пазар на сензори за изображения за телефони, като дори iPhone 13 Pro Max използва три сензора от серия Sony IMX 7. Конкурентите в лицето на Canon и Nikon също признаха, че DSLR са наследен формат, като преустановиха производството на някои модели, без да ги заменят.

От друга страна това изказване е малко изненадващо и ни кара да се замислим какво са ни подготвили? Миналата година Sony Xperia Pro-I стана първият телефон на Sony с 1-инчов сензор, но обективът му не успя да проектира достатъчно голям кръг на изображението, за да покрие целия този сензор, така че разчиташе на 12 MP снимки вместо на обещаната 20 MP резолюция. Може би по-значим е новият подреден CMOS сензор на Sony? Във всеки случай феновете на фотографията няма да захвърлят завинаги любимите си фотоапарати, а по-скоро трябва да приемат, че следващите няколко години ще бъдат особено вълнуващо време за телефонни камери.

Снимки: Unsplash

Виж още: Гигантската 200 МР камера на Samsung роди гигантска снимка (ВИДЕО)