Екип изследователи от Университета в Глазгоу във Великобритания създадоха система, задвижвана от AI, която идентифицира кои заболявания ще направят скока от животинското царство до причинители на човешки инфекции.

Симптопмите на COVID-19 и десетки други вируси, които засягат хората, се проследяват внимателно и е установено, че много често те се проявяват първо в животинския свят. Такива заболявания се наричат ​​„зоонозни“.

За съжаление на изследователите и на населението като цяло е изключително трудно да се определи кои животински болести могат да направят скока от дивата природа към хората.

За щастие милиони години еволюция са ни помогнали да развием доста напреднала имунна система. И това означава, че от приблизително 1.67 милиона възможни животински вируси само малка част могат да се окажат заразни за хората. Това затруднява прогнозирането на ситуацията с COVID-19.

Екипът от Глазгоу се надява да улесни нещата с помощта на AI. Учените събират база данни с повече от 800 вируса, за които е известно, че притежават зоонозни качества, и обучават AI система за интерпретация на техните уникални геномни структури. Надеждата им е, че AI ще успее да идентифицира потенциални заплахи, преди те да станат причина за епидемия.

„Изследователите са открили, че вирусните геноми могат да имат обобщаващи характеристики, които са независими от таксономичните връзки на вируса и могат да предопределят вирусите да заразяват хората. Те успяха да разработят модели за машинно обучение, способни да идентифицират кандидат-зоонозни вируси, използвайки вирусни геноми.“

И може би интегрирането на изкуствен интелект в тази задача е по-добрият ход: AI няма да се справи по-добре от учените, но определено ще се справи по-бързо. Анализът на милион изображения на вируси и откриването на техните общи характеристики може да отнеме цял живот или дори повече. Ето защо е важно потенциалните заплахи да бъдат рано идентифицирани, а след това специалистите да преценят нивото на риск. 

Снимка: Pikrepo

Виж още: Земята става все по-мрачна и глобалното затопляне има нещо общо