Затоплящите се океани карат все по-малко облаци да отразяват слънчевата светлина в небето, като по този начин в климатичната система на планетата ни влиза още повече енергия. В резултат учените отчитат спад в яркостта на Земята.

Анализирайки данни от десетилетия назад за отразената от планетата ни светлина, която осветява повърхността на Луната, както и от сателитни наблюдения, учените отчитат значителен спад в албедото на Земята. То характеризира отражателната способност на повърхността на телата и представлява отношението на количеството отразена слънчева радиация от естествена или изкуствена повърхност към количеството радиация, постъпваща към нея.

Всъщност албедото на планетата Земя е отношението на отразената от земното кълбо, заедно с атмосферата, слънчева радиация към радиацията, която постъпва на горната граница на атмосферата. Днес Земята отразява с около половин ват по-малко светлина на квадратен метър, отколкото преди 20 години. Особено значителен е спадът през последните няколко години. Според учените повишените температури на Тихия океан са виновни за намаляването на ярките ниски области отвъд западните брегове на Северна и Южна Америка.

Затъмняването на планетата може да се осмисли и като се види колко слънчева енергия се улавя от климатичната система на Земята. Когато тази значителна допълнителна енергия навлезе в земната атмосфера, тя допринася за глобалното затопляне, тъй като нейният ефект е сравним с предизвиканите от човешката дейност промени през последните две десетилетия.

Снимка: NASA

Виж още: Куче робот помага на SpaceX за ракетата, която ще ходи до Марс (ВИДЕО)