Американски съд потвърди решение, което гласи, че изкуственият интелект не може да притежава патенти върху творческата работа, която генерира. 
Решението дойде в отговор на едно от многото дела, заведени пред съда от доктор Стивън Талер, който многократно се е опитвал да подаде заявки за патенти за творбите на своя AI, наречен „Устройство за автономно стартиране на обединена наука“ или DABUS. 
На мястото в приложението, където изобретателите обикновено пишат фамилните си имена, Jd.e вместо това написа „изобретението [е] генерирано от изкуствен интелект“ и положи клетва от името на своето AI творение. Това се оказа недостатъчно за Патентното ведомство на САЩ, което доведе до поредица от продължителни съдебни битки, които все още продължават дори след това решение. 


Може би си мислите, че случай като този би отворил вратата за американската съдебна система да влезе в някаква истинска философска дискусия от света на Blade Runner. Със сигурност документацията е пълна с въпроси относно разума, креативността и себепритежаването, да не говорим за последиците от предоставянето на права върху интелектуална собственост на потенциално безсмъртен AI, а не на определено преходно човешко същество? За съжаление или не, това не е така. 
Вместо това съдия Леонард Старк пише, че „метафизичните въпроси“ могат да бъдат пренебрегнати в полза на разглеждането на текста на самия Закон за патентите. Тъй като Законът за патентите нарича изобретателите „физически лица“, а думата индивид според Върховния съд „обикновено означава човешко същество“. 
Текстът на Закона за патентите не дава място за разглеждане на изобретатели с нечовешки произход. Старк дори подкрепя това четене с няколко примера: „Казваме „индивидът отиде до магазина“, „индивидът напусна стаята“ и „индивидът взе колата“.
Решението е в съответствие с тези, взети наскоро от Патентното ведомство на ЕС и Австралийския върховен съд, което показва, че международното право бавно се сближава около позицията, че AI не могат да притежават права върху интелектуалната собственост върху работата, която генерират. От друга страна, въпросното решение тук признава, че Южна Африка наскоро е предоставила на DABUS патент за „контейнер за храна, базиран на фрактална геометрия“. 

Снимки: Unsplash

Виж още: Мозъчните импланти, управлявани с компютър, са тук и може би са ни необходими