Миналия месец уникално ново устройство всъщност беше имплантирано в човешки мозък, осигуряващо по-добър достъп до технология за тези, които се нуждаят от нея.

Този първи интерфейс мозък-компютър (BCI) идва от компания, наречена Synchron, и е ендоваскуларно устройство, което означава, че не изисква инвазивна мозъчна хирургия за имплантиране. Целта на това устройство е да даде възможност на пациенти с тежка парализа да контролират дигиталните устройства със свободни ръце - буквално преместване на курсора на мишката само с мисли.

„Първият човешки имплант на ендоваскуларен BCI в САЩ е основен клиничен етап, който отваря нови възможности за пациенти с парализа“, казва Том Оксли, основател на Synchron. „Нашата технология е за милионите хора, които са загубили способността да използват ръцете си, за да управляват цифрови устройства.“

Сайтът Wired разговаря с Оксли за целите на неговата компания спрямо устройството и всичко се свежда до това, колко ограничен е достъпът на някого до модерна компютърна технология, която е толкова критична за ежедневния живот на повечето хора без средно ниво двигателна функция.

Устройството, след като бъде инсталирано, ще позволи на някого да взаимодейства с компютър и това може да има голяма разлика в нивото на независимост. Но голямата стъпка за BCI според Synchron не е толкова джаджата, а това, колко лесна е процедурата за инсталиране на устройството, с която повечето неврохирурзи ще бъдат запознати.

Това включва интегриране на устройството, наречено Stenrode, вътре в кръвоносен съд в мозъка през врата.

„Пациентът успя да се прибере вкъщи 48 часа след операцията“, казва д-р Шахрам Маджиди, невроинтервенционалният хирург, извършил процедурата.

Устройството вече е демонстрирано като безопасно до 12 месеца след имплантирането му в опит в Австралия и Synchron иска да имплантира устройството на поне 15 пациенти тази година. В интервюто си с Wired Оксли казва, че имплантът би струвал приблизително колкото кола, макар че всъщност не уточнява по-конкретна цена.

Neuralink на Илон Мъск е друга компания с BCI технология, която се насочва към клинични изпитвания.

Снимка: Unsplash

Виж още: Свързаха десетки езици от цял свят в универсална невронна мрежа в мозъка