Apple е наела бившия главен учен на Google Сами Бенджо, твърди нов доклад на Ройтерс. Бенджо ръководи групата за етичен изкуствен интелект на Google до миналия месец, когато си тръгна на фона на по-широките промени в екипа. Днешният доклад казва, че той ще ръководи нов изследователски отдел за изкуствен интелект в Apple под лидерството на Джон Джанандреа, старши вицепрезидент по машинно обучение и стратегия за изкуствен интелект, съобщиха двама запознати. Джанандреа се присъедини към Apple през 2018 г., след като на свой ред прекара около осем години в Google.

Предисторията за напускането на Бенджо от Google беше подробно описана в статия от Bloomberg миналия месец. Бенджо управлява „стотици изследователи“ в екипа на Google Brain, но ролята му е намалена след реорганизация на изследователското звено.

Прокудените етични сътрудници по развитие на AI Тимнит Гебру и Маргарет Мичъл бяха подчинени на Бенджо и го смятаха за техен съюзник. През февруари Google реорганизира изследователското звено, като постави останалите членове на групата за етичен изкуствен интелект под ръководството на Мариан Кроак, като намали отговорностите на Бенджо.

През ноември тогавашният мениджър на Бенджо Меган Качолия се срещна с Гебру, за да поиска тя да оттегли документ, написан в съавторство с Мичъл и други изследователи на Google, който критикува AI технология, задвижваща някои от резултатите от търсенето на Google. В началото на декември компанията освободи Гебру, което тя определи като уволнение. През февруари компанията уволни и Мичъл.

В Apple Джон Джанандреа е старши вицепрезидент по машинно обучение и стратегия за изкуствен интелект. Той се отчита директно пред изпълнителния директор на Apple Тим Кук. Доклад от миналата година също посочва, че Apple е изместила ръководството на своя проект за самоуправляващи се автомобили към Джон Джанандреа.

Самият той също се присъедини към Apple след доста години в Google. В гигантът той беше шеф на компанията за търсене и изкуствен интелект и ръководеше усилията за въвеждане на изкуствен интелект в целия набор от продукти на компанията.

Снимка: Apple

Виж още: Adidas vs. Nike – изкуствен интелект vs робот