„Войната“ продължава, като този път се намесват изкуствен интелект и робот.

Всички си спомняме иконичното връзване на кецовете Nike в Back to the Future. Не пропуснахме и момента, в който те получиха нов облик и започнаха да се произвеждат отново – по-умни от всякога. Но за да се почувстваш като истински властелин на времето, беше необходима инсталацията на специално приложение на телефона. Да, свикнали сме, но навикът да си връзваме сами обувките, наложен с времето, е по-силен – колко от притежателите на Nike`s Adapt BB са ги стягали с приложението абсолютно всеки път? Наистина?

Ето защо създателите на Google Assistant се смилиха и създадоха гласова команда, която ще е интегирарана в доста Android приложения. Съответно само казвайки нещо подобно на Hey Google, tighten my shoes, Тighten my shoes или Hey Google, lace it – работата ще бъде свършена без нужда от натискане на бутони или тъчскрийн.

Adidas не се опитват да наваксват толкова в посока приложения, колкото в иновации при методите на произвеждане на маратонки. От компанията твърдят, че са разработили робот, който тъче автоматично новите им спортни обувки. Futurecraft Strung е обувка, разновидност на световната Strung концепция, в която горната част е изработена от индивидуално преплетени конци. При Adidas цветовете имат легенда: червените нишки са по-твърди и здрави и се прилагат повече при петата, докато жълтите нишки са по-еластични и гъвкави и са по-подходящи за частта около предната част на стъпалото. Усукването по този начин придава здравина на обувката, без тя да бъде за сметка на теглото. Освен това използваното количество материали е изключително малко, което води до намаляване на разходите за производство. Futurecraft Strung е насочена към почитателите на пистовото бягане, които се стремят да постигнат изключителни резултати. Явно от Adidas планират да обърнат повече внимание на отделните разновидности на всеки един спорт – нещо, за което ще им е необходимо много повече от поглед в бъдещето.

Снимки: Nike; Adidas

Виж още: Уникалният Samsung AirDresser – домашната алтернатива на химическото чистене