Краят на съществуването на повечето динозаври на Земята често се представя като един голям, нокаутиращ удар, нанесен от катаклизмичния астероид Чиксулуб, който се разбива край бреговете на днешния полуостров Юкатан в Мексико. Нови данни от деветкилометрова депресия край бреговете на Западна Африка обаче показват, че това може да е било по-скоро двоен удар.

Според нова статия на учени от университета „Хериот-Уат“ във Великобритания друг астероиден удар е настъпил по същото време (от геоложка гледна точка), когато Чиксулуб е причинил опустошението на цялата планета, известно като К-Т измиране. Тази теория е изказана за първи път през 2022 г. - след първоначалното откриване на кратера Надир - от екип, който включва няколко от учените, стоящи зад тази нова статия, и предполага, че този по-малък, но мощен астероид може да се е откъснал от Чиксулуб и да е предизвикал два едновременни удара. Но учените не са могли да потвърдят дали той се е ударил преди, по време на или след първоначалния голям астероид, а само, че се е сблъскал със Земята по едно и също време преди около 66 милиона години.

От гледна точка на планетарните бедствия този астероид определено е средностатистически. В сравнение с широкия 10 - 15 км астероид Чиксулуб това събитие би било определено по-малко и вероятно не би довело до унищожаване на планетата. Въпреки това то също не е било за пренебрегване.

По-скорошно сравнение с т.нар. Тунгуско събитие от 1908 г. включва 50-метров астероид, който се взривява над небето на Сибир, произвеждайки експлозия с енергия, равна на между 4 и 50 мегатона тротил. Астероидът, който е създал кратера Надир, е бил широк над 500 метра и е имал многократно по-разрушителни последствия.

„Смятаме, че е щял да удари Земята със скорост около 20 км в секунда, или 72 000 км в час“, казва в изявление за пресата Уисдийн Никълсън, водещ автор на изследването, „въпреки че все още трябва да потвърдим това с нов набор от модели на удара. Земетресението, причинено от удара, изглежда е втечнило седиментите под морското дъно в цялото плато, което е довело до образуването на разломи под морското дъно. Освен това виждаме доказателства за поредица от вълни цунами, които са се движили от кратера, а след това са се върнали към него, като големи белези от изплуване са запазили доказателства за това катастрофално събитие“.

Според изчисленията на проучването ударът е предизвикал земетресение с магнитуд 7 и е създал вълни с височина 800 метра, които са преминали през Атлантическия океан. Макар че това със сигурност е опустошително, то вероятно не би било достатъчно, за да предизвика планетарния хаос, причинен от Чиксулуб, който е бил приблизително еквивалентен на взрив с мощност 100 милиона мегатона. За сравнение „Цар Бомба“ - най-голямата бомба, взривявана някога - е била с мощност само 50 мегатона.

Въпреки че мистерията на точния удар на астероида е интригуваща, най-непосредственото въздействие на това проучване върху науката е фактът, че кратерът е заснет с помощта на 3D сеизмични данни с висока резолюция, за да се получи изображение на мястото на удара с невероятна яснота.

„В света има около 20 потвърдени морски кратера“, казва Никълсън, „но нито един от тях не е бил заснет с такава степен на детайлност. Един от начините да го разберем е да си представим ултразвук при бременност. Преди няколко поколения ултразвукът е показвал зърнисто петно. Сега можете да видите чертите на бебето в 3D, с невероятни подробности - включително всички вътрешни органи. От двуизмерни, размити изображения стигнахме до невероятни изображения с висока разделителна способност на кратера Надир“.

Изследователите твърдят, че тези данни ще помогнат на учените да разберат механиката на ударите на астероидите в морската среда, както и техните смъртоносни последици. Ако екипът успее да извлече седиментни ядра от кратера, може би дори ще успее да установи ударното налягане, участвало във формирането на кратера, както и точната му възраст.

Засега този малък, но могъщ астероид остава до голяма степен загадка.

Снимка: Unsplash

Виж още: Тази ИИ симулация показва как бихте могли да изглеждате в бъдещето със смразяваща точност