Геофизици са открили гигантски скрит океан под повърхността на Марс и твърдят, че в него може да има живот.

Огромният подземен резервоар, открит с помощта на сеизмични данни, заснети от сондата InSight на НАСА, съдържа достатъчно течност, за да покрие цялата планета с един километър вода. Той обаче е твърде дълбок, за да бъде достъпен с всички познати средства.

За да се достигне до водата, която е затворена в слой от напукани скали на дълбочина от 11.5 до 20 км под външната кора на Червената планета, е необходимо да се извърши сондаж, какъвто на Земята все още не е извършен.

Но ако един ден хората получат достъп до нея, нейните откриватели казват, че това е обещаващо място за търсене на живот. Изследователите са публикували своите открития на 12 август в списанието Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

"Водата е необходима за живота, какъвто го познаваме", казва в изявление съавторът на изследването Майкъл Манга, професор по земни и планетарни науки в Калифорнийския университет в Бъркли. "Не виждам защо подземният резервоар да не е обитаема среда. Това със сигурност е вярно на Земята - дълбоките мини са домакин на живот, дъното на океана е място за живот."

"Не открихме никакви доказателства за живот на Марс, но поне идентифицирахме място, което по принцип би трябвало да е в състояние да поддържа живот", добавя Манга.

Пресъхнали речни корита, делти и езерни легла прекосяват повърхността на Марс, което дава на учените достатъчно доказателства, че някога на повърхността на безплодната планета е имало много вода. Но преди около 3.5 милиарда години рязка промяна в климата на Марс е отнела водата от повърхността му.

Не е ясно каква е причината за бързото изсушаване, въпреки че учените предполагат, че то може да се дължи на внезапна загуба на магнитното поле на планетата, удар от астероид или древен микробен живот, който е разрушил планетата с климатичните промени. Определянето на правилното обяснение и откриването на мястото, където е отишла водата, се превърна във важен въпрос.

За да изследват вътрешността на планетата в търсене на улики, изследователите, които стоят зад новото проучване, използват данни, събрани от спускаемия модул InSight на НАСА - роботизирана сеизмологична лаборатория, която изучава вътрешното устройство на Червената планета от 2018 до 2022 г. Сензорите на InSight му позволиха да регистрира земетресения с магнитуд до 5, които се отразиха на планетата в резултат на метеоритни удари и размествания от вулканична дейност.

Вкарвайки тези данни в математически модел, подобен на този, използван за откриване на водоносни хоризонти и петролни залежи на Земята, учените картографират вътрешността на Марс, за да открият дебелината на кората, дълбочината на ядрото, състава на ядрото и дори малко повече информация за температурата в мантията.

Понастоящем достигането до тайния океан е извън техническите възможности на човечеството (най-дълбоката дупка, прокопавана някога на Земята - супердълбокият сондаж "Кола" - е само на около 9 километра навътре в повърхността на нашата планета), но това не е единственото място, където учените търсят живот на Марс.

Всъщност проби от марсианския прах и дори доказателства за древен живот вече биха могли да бъдат събрани от марсохода Perseverance, който от 2021 г. изследва повърхността на кратера Джезиро, за да събира геоложки проби.

Първоначално НАСА планираше мисията за извличане на проби да стартира някъде през 2026 г., но след това тази дата беше отложена до 2040 г. поради бюджетни проблеми. В момента агенцията набира предложения от частни компании за ускоряване на графика на мисията.

Снимка: Unsplash

Виж още: Apple най-сетне взима мерки срещу съществуващата от десетилетия уязвимост 0.0.0.0 в Safari 18