Представители на НАСА заявиха, че двамата астронавти, изпратени на Международната космическа станция през юни със Starliner на Boeing, могат да се върнат с Crew Dragon на SpaceX през февруари 2025 г., ако Starliner все още се счита за опасен за връщане на Земята.

Американската космическа агенция обсъжда потенциални планове със SpaceX да остави две празни места при предстоящото изстрелване на Crew Dragon за астронавтите на НАСА Буч Уилмор и Суни Уилямс, които станаха първият екипаж, летял с капсулата Starliner на Boeing.

Тестовата мисия на астронавтите, която първоначално се очакваше да продължи около осем дни на станцията, се проточи заради проблеми със задвижващата система на Starliner, които все повече поставят под въпрос способността на космическия кораб да ги върне безопасно на Земята, както е планирано.

Говорител на Boeing заяви, че ако НАСА реши да промени мисията на Starliner, компанията "ще предприеме необходимите действия, за да конфигурира Starliner за завръщане без екипаж".

Повреда на двигателите по време на първоначалното приближаване на Starliner към МКС през юни и няколко изтичания на хелий, използван за повишаване на налягането в тези двигатели, накараха Boeing да започне кампания за тестване, за да разбере причината и да предложи решения на НАСА, която има последната дума. Най-новите резултати разкриха нова информация, която предизвика по-голяма тревога за безопасното завръщане.

Последните данни от тестовете предизвикаха разногласия и дебати в НАСА за това дали да се приеме рискът от завръщане на Starliner на Земята, или да се реши вместо това да се използва Crew Dragon.

Използването на кораб на SpaceX за връщане на астронавти, които Boeing е планирал да върне със Starliner, би било сериозен удар за аерокосмическия гигант, който от години се бори да се конкурира със SpaceX и нейния по-опитен Crew Dragon.

Starliner се е скачил с МКС за 63 от максималните 90 дни, които може да престои, и е паркиран на същия док, който Crew Dragon ще трябва да използва, за да достави предстоящия екипаж от астронавти.

Мисията на Starliner е последният тест, необходим преди НАСА да сертифицира космическия кораб за рутинни полети на астронавти до и от МКС. Crew Dragon получи одобрението на НАСА за полети на астронавти през 2020 г. Разработването на Starliner беше забавено от проблеми с управлението и множество инженерни проблеми. От 2016 г. насам то е струвало на Boeing 1.6 млрд. долара, включително 125 млн. долара от настоящата тестова мисия на Starliner.

Снимка: Unsplash

Виж още: Причудливият PizzaStation 5 се продаде за 6500 долара