Миналата седмица трима астрономи предложиха да се разшири официалното определение за планета, така че да включва светове, които обикалят около звезди, различни от нашата - нюанс, който понастоящем не е включен в официалното определение на термина, установено през 2006 г. от Международния астрономически съюз (МАС). Ако новата дефиниция на триото се окаже успешна, хиляди небесни тела във Вселената биха могли да бъдат потвърдени като официални планети.

За да може дадено небесно тяло да се квалифицира като планета според сегашното определение на МАС, то трябва да обикаля около Слънцето, да е изчистило района около орбитата си и да има достатъчно маса, за да може гравитацията му да го извая в почти кръгла форма, за да бъде "планета". Според екипа, ръководен от астронома Жан-Люк Марго от Калифорнийския университет в Лос Анджелис (UCLA), третото изискване е особено неясно, тъй като не определя количествено колко кръгло трябва да е небесното тяло.

"Земята не е напълно кръгла, така че колко кръгла трябва да бъде една планета?", пита в скорошно изявление съавторът на изследването Брет Гладман, който е професор по астрономия в Университета на Британска Колумбия. "Ако погледнете свят, който обикаля около друга звезда, със сегашните технологии не можем да измерим формата му."

Изследователите също така твърдят, че някои аспекти на настоящата дефиниция са твърде специфични, като например този, според който планетите трябва да обикалят около нашето слънце, тъй като това изключва хиляди светове около други звезди във Вселената, които иначе отговарят на критериите, за да бъдат наречени планети.

"Вече знаем за хиляди "планети", обикалящи около други звезди, но определението на МАС се отнася само за тези в нашата Слънчева система, което очевидно е голям недостатък", казва Марго. "Ние предлагаме ново определение, което може да се прилага за небесни тела, които обикалят около всяка звезда, звезден остатък или кафяво джудже."

В статия, която скоро ще бъде публикувана в списание Planetary Science Journal, Марго и колегите му предлагат определяне на планетарния статус на небесен обект въз основа на неговата маса. Според предложеното определение един свят може да бъде наречен планета, ако неговата маса е в определени граници. Например той трябва да е по-лек от 13 юпитера, над които започва ядрен синтез и обектът вече не е планета, а по-скоро подзвезда, наречена кафяво джудже.

"Прилагането на дефиниции, обвързани с най-лесно измеримата величина - масата - премахва споровете за това дали даден обект отговаря на критерия или не", казва Гладман. "Това е слабост на сегашното определение."

Плутон, който през 2006 г. беше понижен до планета джудже в силно дискутирано решение на МАС, ще бъде по-лек от най-ниската граница, предложена от новопредложената дефиниция, и следователно ще продължи да бъде планета джудже.

Досега МАС не е направил съобщения за евентуални промени в официалното си определение за планета. В изявлението на UCLA се отбелязва, че Марго ще представи предложеното определение следващия месец на Генералната асамблея на МАС в Кейптаун, Южна Африка. Резолюциите на МАС обикновено се гласуват от неговите членове по време на общите събрания.

Снимка: Unsplash

Виж още: Наноботи ще разширят милион пъти капацитета на изкуствения интелект към 2045 година