Астрономите отдавна са озадачени от орбиталната механика на обектите, които действат по странен и до голяма степен необясним начин във външните части на Слънчевата система отвъд орбитата на Нептун.

Наблюденията показаха, че тези транснептунови обекти (ТНО) се движат така, сякаш са привличани от гравитационната сила на значителна невидима маса.

Една от преобладаващите - и противоречиви - теории е, че в района се крие девета и огромна планета, наречена Планета 9, която би могла да обясни странното поведение.

Сега двойка планетарни учени предполагат, че това може да е далеч по-малка, подобна на Земята планета - не по-голяма от три пъти масата на Земята, - която може да обясни необичайното движение на ТНО.

"Предвиждаме съществуването на подобна на Земята планета и няколко транснептунови обекта на особени орбити във външната Слънчева система, които могат да послужат като наблюдателни знаци за пертурбациите на предполагаемата планета", пишат Патрик София Ликавка от университета Киндай в Япония и Такаши Ито от Националната астрономическа обсерватория на Япония в нова статия, публикувана в The Astronomical Journal.

Тази теоретична планета може да се окаже много по-близо до нас от Планета 9, за която учените предполагат, че може да обикаля на разстояние между 400 и 800 астрономически единици от Слънцето.

Според изследователите планетата може да се намира само на 250 - 500 астрономически единици от Слънцето, което я доближава до пояса на Кайпер - сбор от ледени обекти, намиращи се между орбитата на Нептун и около 50 астрономически единици от Слънцето.

Тъй като телескопите стават все по-чувствителни с течение на времето, позволявайки ни да надникнем все по-далеч в най-отдалечените части на Слънчевата система, се идентифицират все повече ТНО, което допълнително усложнява картината.

Някои от тези обекти изглежда се струпват и се движат на групи - поведение, което съответства на съществуването на много по-масивен обект в близост.

Използвайки най-новите богати данни, които събираме за тези обекти, двамата учени преразглеждат преобладаващите теории за това какво може да се крие отвъд орбитата на Нептун.

"Установихме, че подобна на Земята планета, разположена на далечна и наклонена орбита, може да обясни три основни свойства на далечния пояс на Кайпер", пишат те. "Значителна популация от ТНО с орбити извън гравитационното влияние на Нептун, значителна популация от обекти с голям наклон и съществуването на някои екстремни обекти с особени орбити."

Тази планета би могла да обясни защо някои от тези обекти обикалят около Слънцето под изключително голям ъгъл, като например планетата джудже Седна, чиято орбита около Слънцето е изключително удължена и трае 11 408 земни години.

Всъщност самата хипотетична планета, подобна на Земята, би обикаляла около Слънцето под наклон от около 30 градуса, което също би я превърнало в отклонение.

Но ще трябва да се въоръжим с търпение и да изчакаме, докато не получим "по-подробни познания за орбиталната структура в далечния пояс на Кайпер", твърдят изследователите, които биха могли "да разкрият или да изключат съществуването на всяка хипотетична планета във външната Слънчева система".

Снимка: Unsplash

Виж още: Предимствата на сгъваемите смартфони