В понеделник китайската търсачка Baidu сподели предварително записани видеоклипове на своя задвижван от изкуствен интелект чатбот Ernie, който обобщава финансови отчети и изготвя презентации в PowerPoint, наред с други възможности, насочени към индустрията.

Според изображенията, споделени от говорител на Baidu в медийната група на WeChat, най-широко използваната услуга за съобщения в Китай, китайският чатбот има по-широк спектър от умения от показаните преди това, когато беше пуснат в действие преди почти две седмици.

Тогава беше демонстрирано, че подобният на ChatGPT продукт е компетентен в генерирането на изображения с текстови подсказки, съставянето на поезия и създаването на аудио на китайски диалекти.

Видеоклиповете, споделени в понеделник, показват, че чатботът, задвижван от генеративен изкуствен интелект, изготвя маршрути за пътуване и виртуални, подобни на хора живи предавания, които могат да рекламират продукти, използвайки скриптове, съобразени с нуждите на потребителя.

Тези видеоклипове са от среща при закрити врата, организирана от подразделението AI Cloud на Baidu за първата група компании, които тестват индустриално ориентирана версия на чатбота.

Първоначално срещата е трябвало да излъчва на живо представянето на продукта, отворено за медиите и обществеността, но форматът е бил променен, за да се даде приоритет на "силното търсене" от над 120 000 компании, които са кандидатствали за тестване на бота Ernie, заяви компанията в изявление, добавяйки, че това ще бъде първата от многото срещи при закрити врата.

Промяната обаче доведе до спад на търгуваните в Хонконг акции на Baidu с 4.5% в понеделник сутринта.

От 31 март повече компании ще могат да се регистрират за тестване на ориентираната към индустрията версия на бота Ernie, докато обикновената версия на приложението остава отворена за тестване за потребителите, които са имали късмета да получат покани с кодове.

Тестовете, проведени от агенция Ройтерс, показват, че обикновената версия владее добре китайския език, но допуска фактологични грешки и избягва да отговаря на политически въпроси.

Ernie bot, който засега е най-близкият китайски отговор на разработения в САЩ ChatGPT, беше пуснат на 16 март от главния изпълнителен директор на Baidu Робин Ли, който направи излъчвана на живо презентация, която преведе журналистите през поредица от предварително записани демонстрации, показващи различните възможности на китайския чатбот.

Цената на акциите на компанията спадна, докато презентацията все още се предаваше на живо, но на следващия ден се възстанови отчасти поради силното търсене от страна на китайския корпоративен сектор.

Снимка: Unsplash

Виж още: Китайските гейм компании масово внедряват AI в игрите си