Софтуерният инженер Миана Уиндол има около 25 импланта под кожата си - от магнити до RFID технологии. Макар че това може да накара кожата ви да настръхне, ако сте пискливи, "в по-голямата си част те не се забелязват", казва тя пред Engadget. На конференцията по сигурността DEF CON този месец Уиндол разказа как се е заинтересувала от имплантите и как ги е програмирала за лична употреба, например за сканиране в офис сградата, където работила.

Технологията RFID захранва сканиращи технологии като картите за метрото или плащането с докосване. Тази сравнително проста технология е патентована за първи път през 70-те години на миналия век, а модифицирането на тялото датира от хилядолетия. Въпреки това RFID имплантите все още не са разгърнали пълния си потенциал и за много хора те все още са приумица - казва Уиндол. Но ако искате да отидете на клуб и да не носите чанта, можете да си купите подходящ стил ключалка и да имплантирате сензор, който не можете да загубите, за да си спестите сканирането за влизането и излизането от дома си.

Все пак те не са магическо решение.

"Чип имплантите не работят като в холивудските филми", казва пред Engadget основателят на услугата за биохакинг и имплантиране Dangerous Things Амал Граафстра. "Те дори не са активни, живи или енергизирани, когато няма четец, който да е в непосредствена близост."

Това означава, че обхватът на използване на RFID имплантите е доста ограничен и това е предимно фундаментална технология, която трябва да можете да хакнете сами, за да бъде полезна. Съществуват ограничени случаи на използване, като например импланта за ключова карта на Tesla, който ви позволява да стартирате автомобила си, но обикновено потребителят трябва да може сам да копира определени ключови конфигурации върху нея. "Когато продаваме транспондера, ние продаваме ключ, но не и ключалката", казва Граафстра. Потребителят трябва да има известни технически познания, за да направи "ключалката".

Полезно е да знаете това, преди да отидете при художник или пиърсинг специалист, за да ви постави такъв, защото в противен случай може да се окажете с чип, който не можете да използвате. "Направете си проучване и се уверете, че това, което искате, е възможно, преди да се подложите на операция", обяснява Уиндол. Въпреки че самата Уиндол има някои неактивни такива, които са безвредни, за да се държат под кожата.

Компаниите вече търсят начини да използват RFID имплантите и като инструменти за сигурност. Технологията RFID е свързана с присъща уязвимост, тъй като изисква данни за достъп, които могат да бъдат откраднати. Но наличието на тези идентификационни данни под формата на имплант поне предотвратява възможността някой лесно да открадне вашата карта за достъп или информация.

"Вероятността някой да се появи и да може да сканира удостоверението ви, без да знаете за това, не е толкова голяма", казва Уиндъл. "Не може да ви вземат ръката от джоба, поне не и без мачете."

Освен това, тъй като удостоверяването на автентичността става все по-важно за предотвратяване на неоторизиран достъп до акаунти, тези импланти могат да се използват за доказване на самоличността ви. Тъй като компаниите се стремят да заменят двуфакторната автентикация с ключове, поставянето на тези данни под кожата ви би могло да бъде възможно. Вашият ключ може да бъде качен на чип имплант, който може да потвърди самоличността ви, за разлика от хардуерния ключ, който може да се изгуби, или потвърждението с текстово съобщение, което може да бъде подправено.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Милиардери искат да построят бизнес парк в околоземна орбита