Европейски космически апарат около Марс излъчи в петък първото си живо предаване от Червената планета на Земята по случай 20-годишнината от изстрелването му, но дъждът в Испания попречи на връзката.

Европейската космическа агенция (ESA) излъчи живото предаване с гледки, предоставени от нейния "Марс Експрес", изстрелян с руска ракета от Казахстан през 2003 г.

Всяка снимка достигна до Земята, отдалечена на близо 300 млн. км, за почти 17 минути, а още една минута беше необходима, за да премине през наземните станции.

Предаването понякога беше прекъсвано, защото антената за предаване на данни от Дълбокия космос се смущаваше от дъждовно време в Испания.

Все пак бяха получени достатъчно изображения, за да зарадват европейските космически служители, които организираха едночасовото живо предаване. Първоначалните изгледи показваха около една трета от Марс, който постепенно се уголемяваше в кадрите, след което отново се свиваше, докато космическият апарат обикаляше планетата. На някои от кадрите ясно се виждаха бели облаци.

"Ако в момента се намирахте на борда на "Марс Експрес", щяхте да видите точно това", каза Саймън Ууд, инженер по експлоатацията на космическия кораб на мисията. "Обикновено не получаваме снимки по този начин."

Според Ууд снимките и другите данни обикновено се съхраняват на борда на космическия кораб и по-късно се предават на Земята, когато антената на космическия кораб може да бъде насочена по този начин.

Според ESA заснемането на кадри в почти реално време от такова разстояние е "доста рядко". Агенцията посочи преките предавания на луноходите от Apollo преди повече от половин век, а напоследък - преки откъси от космически апарати, които умишлено се разбиват в Луната и в астероид.

"Всички тези мисии бяха доста близо до дома, а други, по-отдалечени, изпратиха може би едно или две изображения в почти реално време. Когато става въпрос за продължително живо предаване от Дълбокия космос, това е първото", заяви ESA в изявление преди събитието.

Дъждът в равнините в Испания намали броя на показаните снимки. ESA отдели само един час за живото предаване, тъй като не искаше да претоварва батериите на космическия апарат. "Марс Експрес" пътува до Червената планета със спускаем апарат, наречен Beagle-2, който изгуби връзка със Земята, докато се опитваше да кацне на марсианската повърхност.

Повече от десетилетие по-късно Mars Reconnaissance Orbiter на NASA засне снимките на Beagle-2. Въпреки че е стигнал до повърхността, слънчевите панели на спускаемия апарат не са се разгънали напълно.

Снимка: Unsplash

Виж още: Знаме Made in China може да се развее на Луната до 2030

 

Тагове: