Обикновено, ако искате 3D картографиране на вашата земя, град или сграда, трябва да се обърнете към решения със самолети или дронове. Но една нова компания, която влезе в полезрението този месец, иска да използва мощта на LiDAR радарите и да ги изведе в орбита, за да направи 3D карта на цялото земно кълбо.

Не липсват компании, които предлагат радарни или оптични продукти от орбита - просто прегледайте списъка на публично търгуваните космически компании. Тези решения обаче не предлагат необходимата за някои индустрии точност на височината на земята. Тук се намесва LiDAR.

LiDAR, или Light Detection and Ranging, е начин за измерване на височината на земята със светлина с точност до милиметър. Процесът се осъществява чрез изстрелване на светлинен лъч надолу към повърхността и след това измерване на светлината, която се връща след отразяване. Сензорът може също така да открие промени в светлината, ако тя преминава през листа, дървета или храсти.

Това обаче са само данни, а макар че данните са важни в технологичния свят, в който живеем, те са безполезни, ако не можете да направите нищо с тях. Ето защо те намират приложение в ултра подробни карти, които да показват сложните структури на мостове, електропроводи, сгради и височината на земята. Някои от тях целят реакция при спешни бедствия, инженерни прегледи и климатични изследвания на променящите се нива на водата и ерозията.

От друга страна, картографирането с LiDAR от дронове се превърна в доста популярна дейност за компании като DJI, Skydio и Autel. И трите компании създават безпилотни летателни апарати, които извършват автоматични полети около сгради или открити площи и генерират карта в рамките на няколко минути. Skydio дори пренесе това в армията със своя дрон X2, като заяви, че силите на терен могат лесно да създават карти на селища.

Недостатъкът на сегашната картографска индустрия е, че или трябва да наемете пилот на пълен работен ден със скъпо оборудване и разходи за обучение, или да сключите договор с компания, която да го направи вместо вас. NUVIEW обаче иска да промени това, след като технологията се е развила достатъчно за картографиране с LiDAR в орбита.

Благодарение на възможността за изграждане на по-малки спътници, които могат да поддържат мощността, необходима за технологията LiDAR, NUVIEW се стреми да премести събирането на данни в Космоса. По-рано този месец компанията обяви, че ще изведе 20 сателита в ниска околоземна орбита, за да създаде първата 3D карта на цялото земно кълбо.

NUVIEW вече е завършила прегледа на дизайна на своята LiDAR система и сега работи по увеличаването на екипа си, за да започне изграждането на първия си сателит. Според компанията ще са необходими около три години, за да се стигне до изстрелването му, но след това ще може да се изстрелва по един на всеки 18 месеца.

След като съзвездието бъде завършено, NUVIEW иска да създава нова 3D карта на земното кълбо всяка година, предоставяйки на потенциалните клиенти множество нови възможности за изследвания и работа.

Снимка: Unsplash

Виж още: Посетете ръба на Космоса със стил с нов стартъп за луксозен балонен туризъм