Космонавтът Бъз Олдрин, който е вторият човек, стъпил на Луната, има свой план за това, как човечеството може да стигне до Марс.

Как точно ще пропътуваме онези 400 милиона километра, които ни делят от Марс, и най-вече как ще успеем да се върнем от там?

В основата си идеята на Олдрин се върти около нещо, наречено Mars cycler - космически кораб, който ще се впише в траекторията между Земята и Марс и така гравитацията ще намали до минимум нуждата от двигателната сила, която да задвижва кораба. Той ще следва орбитата и когато мине покрай Земята, друг кораб от нашата планета ще се скачи с него, за да прехвърли хора и оборудване, преди да продължи полета си до Марс.

"Необходимо е да засечем кораба, когато се завърта покрай Земята, и така на него ще има всичко, което е необходимо на екипажа за 6-месечното пътуване. Тази повтаряща се траектория ще позволи периодично той да бъде захранван с ново оборудване и припаси и ще се създаде един вид совалка между двете планети, която да обслужва колонията там", обяснява космонавтът.

По думите му полетът до Луната е бил организиран по подобен начин с идеята "удобната" траектория да позволи връщането на "Аполо".

"Не преставам да си мисля какво би станало, ако бяхме се завъртели около Земята и отново се бяхме върнали обратно към Луната", възкликва Олдрин.



Виж още: Нов мощен телескоп ще помага на NASA за изследването на Вселената

Тагове: