NASA обяви старта на нова астрофизична мисия, свързана с извеждането в Космоса на нов и изключително мощен телескоп, който ще е в състояние да изследва вселената 100 пъти по-прецизно от сегашния "Хъбъл".

Наречен Wide Field Infrared Survey Telescope, или WFIRST, той ще прави снимки на дълбокия Космос, които след това учените ще изследват в търсене на повече информация за тъмната материя и еволюцията на Вселената.

"Освен това неговата задача е да открива нови светове извън нашата Слънчева система и да подсили търсенето на такива светове, които биха могли да са подходящи за живот", казва още агенцията.

WFIRST ще бъде изведен в Космоса след пускането на следващата космическа лаборатория на NASA, наречена James Webb Space Telescope или JWST, което трябва да стане през октомври 2918 г.

"WFIRST има потенциала да отвори очите ни за чудесата на Вселената по начина, по който направи това преди време "Хъбъл". Тази мисия комбинира капацитета да откриваме планети отвъд нашата собствена система с оптиката, позволяваща ни да надзърнем дълбоко в дебрите на Вселената в опит да разплетем мистериите на тъмната енергия и тъмната материя", продължава съобщението на NASA.

Агенцията се надява, че телескопът ще може да заработи към средата на 2020 г., а самото наблюдение ще започне, когато той достигне точката на гравитационен баланс, намираща се на почти един милион километра от Земята.

Виж още: Астронавтите ще тестват работа с Microsoft HoloLens в Космоса

Тагове: