Над две десетилетия мирно сътрудничество на борда на Международната космическа станция скоро може да приключат в резултат на инвазията на Русия в Украйна, която заби дълбок клин между космическата агенция на страната и нейните международни партньори.

В страница с често задавани въпроси, публикувана от NASA тази седмица, агенцията проучи какво може да се случи, ако Русия изостави Международната космическа станция - освежаващо обективен поглед върху ситуацията на фона на разгръщаща се геополитическа криза.

Предвид шокиращите коментари, направени през последните няколко седмици от Дмитрий Рогозин, ръководител на руската космическа агенция Роскосмос, пълното разцепление на МКС не е напълно изключено. Рогозин многократно напада международната общност, стигайки дотам, че заплашва Съединените щати с падаща космическа станция.

В своите коментари NASA отговаря на няколко въпроса, повдигнати от странните забележки на Рогозин, от това какво би се случило, ако руснаците внезапно напуснат станцията, до дали е възможно руският сегмент да се отдели и да образува своя собствена станция.

Истината е по средата: изоставянето на станцията от Русия може да бъде катастрофално за операциите на борда на застаряващия орбитален аванпост, но той няма да може просто да се откъсне и да продължи работата си в Космоса.

МКС изисква по всяко време да присъстват както руски космонавти, така и астронавти на NASA. Всъщност към момента всяка страна изцяло разчита на другата, за да продължи операциите, и обратно.

Ако някога нещо се обърка, според документа „само американски астронавти са обучени да реагират напълно“ на „сценарии за авария в орбиталния сегмент на Съединените щати“.

„Същото важи и за руските космонавти в ситуации на неуспех, произхождащи от руския сегмент“, уточнява агенцията.

Руският сегмент „осигурява цялото задвижване на Международната космическа станция, използвано за рестартиране на станцията, контрол на позицията, маневри за избягване на отломки и евентуални операции за извеждане от орбита“, докато САЩ осигуряват захранване чрез слънчевите решетки на станцията и някои от системите за поддържане на живота.

Въпреки че работят на същата станция, „центровете за управление на мисията на NASA в Хюстън и Роскосмос в Москва управляват и контролират само съответните им сегменти“.

Спорно видео, споделено от Рогозин, също предполага, че е възможно руският сегмент да се отдели от останалата част от станцията и да остави астронавта на NASA Марк Ванде Хей в нищото.

Но както посочва NASA, „космическата станция не е проектирана за разглобяване и настоящите взаимозависимости между всеки сегмент от станцията пречат на американския орбитален сегмент и руския сегмент да работят независимо“.

Заплахите на Рогозин обаче имат известна тежест: без космонавти да я контролират, МКС може да се изложи на риск от извеждане от орбита. Това е така, защото станцията „се нуждае от непрекъснато и стабилно снабдяване с космически кораби за задвижване“.

За да сложат край на зависимостта си от тягата, осигурена от построените в Русия космически кораби „Прогрес“, ще са необходими „значително ново разработване на хардуер [и] софтуер, както и значително време и финансиране“.

Дори построеният в САЩ космически кораб Cygnus, единственият търговски космически кораб, който някога е бил тестван, за да осигури тласък на станцията, няма да може да замени руското задвижване.

Това също означава, че САЩ може да се наложи да разчитат на помощта на Русия за бракуването на Международната космическа станция до 2030 г., ако не успеят да модифицират космически кораб, произведен от САЩ, за да осигури достатъчна тяга, за да изведе станцията от орбита.

Това е неприятна ситуация. Докато NASA и Роскосмос заявиха, че Ванде Хей наистина ще се върне обратно на Земята на борда на руски космически кораб „Союз“, сътрудничеството на борда на МКС е на все по-тънък лед.

Като се има предвид продължаващият конфликт, бъдещите перспективи на космическата станция не изглеждат добри.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Космическа конференция цензурира името на Гагарин, защото е руснак