Когато стоите на повърхността на Земята, е лесно да забравите, че нашата планета се движи около Слънцето с повече от 107 800 км/ч, а още по-лесно е да забравите, че има още седем планети, които също обикалят около родната ни звезда с подобна главоломна скорост или че всичките осем планети непрестанно обикалят Слънчевата система от милиарди години.

Но това, което може наистина да ви смае, е да разберете колко обиколки около Слънцето има всяка планета. Това може да изглежда сложно за изчисление, но тъй като орбитите на планетите са останали почти непроменени през по-голямата част от тяхното съществуване, всичко, което е необходимо, е малко елементарна математика.

Слънчевата система се е родила преди около 4.6 милиарда години, когато Слънцето е започнало да се формира от облак прах, останал след предишни звездни експлозии. Преди около 4.59 милиарда години се раждат гигантските планети - Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун. А преди около 4.5 млрд. години се оформят по-малките скалисти планети - Меркурий, Венера, Земята и Марс, според данни на Планетарното общество.

Но когато планетите са се родили, техните орбити около Слънцето не са били същите като днес (особено тези на планетите гиганти). В продължение на около 100 млн. години след формирането на първите планети между тях е имало "динамична нестабилност", която е довела до гравитационно придърпване между тези големи тела и е предизвикала катапултиране на останалата част от планетния материал на външната Слънчева система и дори на някои новопоявили се протопланети извън Слънчевата система, казва за Live Science Шон Реймънд, астроном от Лабораторията по астрофизика в Бордо, Франция, експерт по планетните системи.

Въпреки това, след като всички планети се появили и престанали да се борят една с друга за позициите си, те се установили на постоянни, стабилни орбити, които оттогава не са се променяли много.

"През 98 - 99% от живота на Слънчевата система орбитите на планетите са били ясни и стабилни", казва Реймънд. В резултат на това може да се използва сегашната орбитална динамика на планетите, за да се направи доста точно предположение колко пътувания са направили около Слънцето, добави той.

Да вземем например Земята. Нашата планета обикаля около Слънцето за една година и съществува от 4.5 милиарда години, така че е направила приблизително 4.5 милиарда пътувания около Слънчевата система.

Броят на общите обиколки обаче варира значително при другите планети, тъй като техните години са или по-кратки, или по-дълги от земните.

Меркурий, най-близката до Слънцето планета, обикаля веднъж около Слънцето само за 88 дни (или приблизително 0.24 години, като се изхожда от годината с 365.25 дни). Така през последните 4.5 милиарда години тя е извършила около 18.7 милиарда обиколки около Слънцето. Но на Нептун, най-отдалечената от Слънцето планета, му трябват около 60 190 дни (или 164.7 години), за да завърши една обиколка, което означава, че за 4.59 милиарда години съществуване е успял да направи само около 27.9 милиона обиколки около Слънцето. Това означава, че Меркурий е обиколил Слънцето около 18.7 милиарда пъти повече, отколкото Нептун.

Това звучи впечатляващо (и наистина е така), но повечето от планетите биха могли да удвоят броя на обиколките си през оставащия им живот.

След около 4.5 милиарда години Слънцето ще се раздуе навън, за да достигне орбитата на Земята, и ще се превърне в червено джудже, което ще унищожи Меркурий, Венера и Земята. Другите планети може да продължат да живеят известно време, ако не бъдат изгорени, но орбитите им вероятно ще бъдат значително променени.

Снимка: Unsplash

Виж още: В Слънцето се появи гигантска дупка, 60 пъти по-голяма от нашата планета