Правителството на Съединените щати е наложило първата в историята си глоба на частна компания, която е оставила космически боклук в орбита.

Федералната комисия по комуникациите на САЩ (FCC) наложи глоба от 150 000 долара на доставчика на сателитна телевизия DISH за това, че не е деорбитирал безопасно своя сателит EchoStar-7. Сателитът е изстрелян през 2002 г. и първоначално DISH е възнамерявала да деорбитира космическия апарат през май 2022 г. Горивото на спътника обаче е свършило, което не е оставило на компанията друг избор, освен да остави спътника на 178 км от определения район за изхвърляне високо над геостационарната орбита. В този регион спътниците могат да останат над една фиксирана точка на Земята.

Неизпълнението на задължението за изхвърляне на спътника в края на експлоатационния му живот е нарушило Закона за комуникациите на FCC, пише комисията в изявление. "Това е първият случай на прилагане на закона за космическия боклук от страна на Комисията, която увеличи усилията си в областта на спътниковата политика", посочи FCC.

FCC наложи глобата като част от усилията си да се справи с безотговорната дейност в околоземна орбита. "Тъй като спътниковите операции стават все по-разпространени, а космическата икономика се ускорява, трябва да сме сигурни, че операторите спазват своите ангажименти", заяви в изявлението на комисията ръководителят на Бюрото за правоприлагане на FCC Лоян А. Егал. "Това е пробивно споразумение, което ясно показва, че FCC има силни правомощия и възможности за прилагане на своите жизненоважни правила за космическия боклук."

Глобата, наложена от регулатора, е част от по-широки усилия в световен мащаб за започване на борба с проблема с космическите отпадъци, преди да е станало твърде късно. Към 12 септември Европейската космическа агенция изчислява, че в орбита има над 36 000 парчета космически боклук, които са по-големи от 10 сантиметра.

В допълнение към тези парчета космически боклук броят на сателитите в орбита като цяло продължава да нараства с безпрецедентни темпове. Само една компания, SpaceX, планира да изстреля над 40 000 от своите спътници за широколентов интернет Starlink през следващите десет години. Друг доставчик на сателитен интернет, OneWeb, има планове за 4000 сателита, докато проектът Kuiper на Amazon предвижда съзвездие от 3200 такива космически апарата.

Извън САЩ Европейският съюз планира разработването на своята инфраструктура за устойчивост, взаимосвързаност и сигурност чрез спътник (IRIS²), която се надява да бъде пусната в действие до 2027 г. Китайският проект за сателитни комуникации Guowang пък има за цел да създаде общо 13 000 сателита. И ако всички тези спътници не бъдат деорбитирани безопасно и правилно, те ще създадат опасни условия в космическото пространство около нашата планета.

Снимка: Unsplash

Виж още: Могъщ китайски телескоп се прицели в легендарния "Хъбъл"