Отдавна знаем, че слънчевите бури могат да предизвикат хаос в спътниковите комуникации и дори да засегнат електрическата мрежа на земята.

Заредените частици, изхвърляни от Слънцето, като се започне от интензивните изригвания на електромагнитна радиация, известни като слънчеви изригвания, и се стигне до по-мощните, но по-бавни изхвърляния на плазма и магнитна радиация, известни като изхвърляния на коронална маса, могат да нарушат магнитното поле на нашата планета.

Ако един ден се случи особено мощна буря - най-вероятно когато Слънцето навлезе в един от най-активните си периоди, - тя може да предизвика това, което професорът по физика и астрономия в университета "Джордж Мейсън" Питър Бекер нарича "интернет апокалипсис".

"Интернет е възникнал по време, когато Слънцето е било относително спокойно, а сега навлиза в по-активен период", казва той пред Fox Weather, имайки предвид, че Слънцето достига най-свирепия период от своя 11-годишен цикъл.

"За първи път в човешката история се наблюдава пресичане на повишената слънчева активност с нашата зависимост от интернет и глобалната ни икономическа зависимост от интернет", добавя той.

Прекъсване на достъпа до интернет, предизвикано от слънчево изригване, не е толкова невероятно, колкото звучи. Да вземем за пример събитието Карингтън, което се случва през 1859 г. и "изважда от строя телеграфната система", казва Бекер пред Fox News.

За да предотвратят срива на интернет и други комуникационни системи, Бекер и колегите му работят върху система за ранно предупреждение, която би могла да даде на учените достатъчно време да "включат сателитите в безопасен режим" или да "изключат трансформаторите от мрежата, за да не се изпържат".

През август той и екипът му получават федерална субсидия в размер на 13 млн. долара в сътрудничество с Лабораторията за военноморски изследвания, за да разработят такава система.

Но да се предвиди кога тези бури ще се появят в орбитата и атмосферата на Земята все още е изключително трудно, като Бекер го сравнява с предизвикателствата при предсказването на земетресения.

Що се отнася до "укрепването на интернет", за да се защити в дългосрочен план, Бекер заявява пред Fox Weather, че корпорациите просто нямат достатъчно стимул - тревожно обвинение, като се има предвид, че следващата голяма буря може да е съвсем скоро.

"Интернет просто не е проектиран да се справя с такова ниво на комуникационни смущения и следователно се счита за много мек тип инфраструктура", каза Бекер в изявление от август, в което обяви федералната субсидия. "Следователно периодът от 2024 г. до 2028 г. е време, в което целият интернет може да бъде изключен за период от седмици до месеци в случай на наистина силно слънчево изригване."

Рисковете са осезаеми. Освен че нашите браузъри ще останат пусти за една нощ, подобно спиране на тока може да има сериозни последици за целия свят, като го потопи в "световна рецесия", добавя Бекер.

Снимка: Unsplash

Виж още: Експерти вече се затрудняват да преценят кое съдържание е изкуствено и кое - не