Кандидатстването за работа винаги е било неприятна задача, а затрупаните с огромен брой онлайн кандидатури работодатели правят процеса по-труден от всякога.

Софтуерният инженер Джулиан Джоузеф обаче се е опитал да си проправи път към желана позиция, като е използвал изкуствен интелект по доста интересен начин.

По-конкретно, той е задал на инструмента LazyApply да изпрати 5000 заявления за работа "с едно кликване" - и е успял да проведе около 20 интервюта за работа. Макар това да звучи много, успеваемостта е около половин процент.

В същото време обаче той е получил само около 20 интервюта, след като е кандидатствал за няколкостотин работни места по старомодния начин.

"Фактът, че този инструмент съществува, предполага, че нещо в процеса е счупено", казва Джоузеф пред Wired, визирайки LazyApply. "Виждам, че той връща част от властта, която през годините е била отстъпена на компаниите."

Разбира се, можете да разглеждате LazyApply и като ужасяващ знак за предстоящи неща: за инструменти с изкуствен интелект, които заливат бъдещите работодатели с огромни количества нискокачествени приложения, заглушавайки тези, които ги правят внимателно на ръка.

В същото време инструментът подчертава колко досаден е станал процесът на кандидатстване за работа, който често изисква нестандартизирани формуляри, принуждаващи кандидатите да попълват една и съща информация отново и отново.

Още по-лошо е, че работодателите все повече разчитат на автоматизирани инструменти, за да се справят сами с огромния брой кандидати, което прави процеса още по-непрозрачен.

С други думи работодателите използват инструменти с изкуствен интелект, за да проверяват кандидатури, които са били подадени от кандидати, използващи други инструменти с изкуствен интелект.

В крайна сметка специалистите по набиране на персонал са съгласни, че подходът, подпомаган от ИИ, далеч не е идеален, особено в сравнение с начина номер едно за намиране на работа: чрез препоръки.

Що се отнася до Джоузеф обаче? В крайна сметка той получава предложение за работа по договор чрез LazyApply. Но той е успял да се добере и до няколко важни интервюта в Apple и Белия дом - благодарение на съществуващите връзки, а не на изкуствения интелект.

Снимки: Unsplash

Виж още: Илон Мъск пусна конкурент на ChatGPT, който черпи чувство за хумор от потребителите

Тагове: