Ракетните двигатели винаги са особено внушително инженерно постижение, но този тук е специфичен и по още една причина. Това е така, защото вместо традиционния процес, при който безброй инженери прекарват месеци и дори години в ръчно проектиране на модел в програми като CAD, този модел е проектиран за две седмици - до голяма степен благодарение на изкуствения интелект.

Leap 71, базирана в Дубай инженерна компания с изкуствен интелект, твърди, че е създала дизайна с помощта на Noyron, нейния голям изчислителен инженерен модел. Компанията твърди, че моделът е проектиран автономно "без човешка намеса", преди да бъде отпечатан в 3D формат от мед от германската компания за 3D печат на метали AMCM, да бъде обработен в университета в Шефилд и след това да бъде стартиран тестово.

Всяка нова версия на двигателя, генерирана от модела с изкуствен интелект, отнема минути в сравнение с месеците работа, които се полагат за проектиране на конвенционален ракетен двигател. Двигателят използва криогенен течен кислород (LOX) и керосин като горива, а инжекторната глава е снабдена с "най-съвременна коаксиална вихрова машина" за смесването им.

Двигателят е проектиран да произвежда тяга от 5 kN (еквивалентна на 500 kg  подемна маса или 20 000 конски сили) и Leap 71 твърди, че той би бил подходящ за последната стартова степен на орбитална ракета.

Въпреки това тук има сериозно предупреждение. В Leap 71 се казва, че ако охлаждането се повреди, той ще се разтопи незабавно.

Изпитателното стартиране се проведе в съоръженията на Airborne Engineering в Уескот, Великобритания. Все пак тестовото изстрелване беше успешно и двигателят извърши пълно 12-секундно дълготрайно изгаряне. Това е достатъчно, за да може Leap 71 уверено да заяви, че е способен на стабилно състояние, което означава, че по същество може да работи толкова дълго, колкото е необходимо, в качеството си на мощен ускорител.

Снимка: Unsplash/Leap 71

Виж още: Microsoft направи Recall в незадължителна функция на компютрите с Copilot+ заради опасенията