Китай е в процес на изграждане на специално проектиран кораб, който, веднъж излязъл в открито море, да може да изстрелва ракети в Космоса. Начинанието е с цел да бъде увеличен капацитетът за изстрелване на сателити и възстановяване на ракети носители след изстрелване.

Дългият 162.5 метра и широк 40 метра „ракетен кораб от нов тип“ се конструира за използване в новия Китайски източен космопорт в Хайян, провинция Шандонг, на източното крайбрежие.

Очаква се новият кораб да влезе в експлоатация през 2022 г. Той ще включва интегрирано оборудване за поддръжка на изстрелване и ще може да улесни изстрелването на Long March 11, по-големи търговски ракети Smart Dragon и в бъдеще ракети с течно гориво, според канала в социалните мрежи на космодрума.

В бъдеще корабът може да се използва и за възстановяване на първите степени от многостепенни ракети носители, вероятно по същия начин, както автономните дронове на космодрума на SpaceX осигуряват платформа за кацане за първите етапи на ракетата Falcon 9 и Falcon Heavy.

Китай вече е извършил две морски изстрелвания на ракети Long March 11 от Жълто море с помощта на преработени баржи, като последното изстрелване е извършено през септември 2020 г. Тези мисии направиха Китай едва третата страна, която извърши изстрелване по море, след САЩ и Русия.

Основният космически подизпълнител на Китай заяви в началото на годината, че планира две или три изстрелвания в морето на Long March 11, но нито един не е осъществен досега. Не е известно дали плановете за новия кораб са свързани с видимите забавяния.

Корабът ще помогне за увеличаване на скоростта, с която Китай може да изстреля такива апарати от морето, и ще облекчи натиска върху четирите основни китайски центъра за изстрелване.

В рамките на 2021 г. Китай е извършил 41 изстрелвания, поставяйки нов национален рекорд за орбитални изстрелвания за една календарна година, изпреварвайки САЩ, които имат до момента 39, включително тези на Rocket Lab от Нова Зеландия.

Тъй като се появяват нови търговски космически компании и се разработват големи планове за сателитни съзвездия заедно с подготовката за големи мисии на космически станции, опцията за изстрелване в морето ще осигури повече маршрути до орбита.

Снимка: CASC

Виж още: Няколко мрачни аспекта на изкуствения интелект, които вещаят опасности за човечеството