
Следващата мисия на астронавти до Международната космическа станция (МКС) ще има много международен характер - буквално.
Този полет - известен като Ax-4, защото това е четвъртото пътуване с екипаж до МКС на хюстънската компания Axiom Space - стартира с ракета SpaceX Falcon 9 от космическия бряг на Флорида.
Ax-4 превозва четирима души от четири различни държави до орбиталната лаборатория, така че храната на мисията е доста разнообразна.
Например пилотът на Ax-4 Шубханшу Шукла донася някои деликатеси от родната си Индия, включително различни сладкиши.
По време на пресконференция Шукла заяви, че носи в орбиталната лаборатория нектар от манго, както и монг дал халва и морковена паста: сладко ястие, което се приготвя чрез запържване на леща, пшеница или брашно в гхи, след което сместа се вари в сладко мляко.
„Някои от тях са ми любими и съм много щастлив, че мога да ги нося, да ги споделя с моите колеги, а също и с астронавтите, които са на станцията в момента“, каза Шукла.
Специалистът по мисия Ax-4 Тибор Капу от Унгария каза, че е опаковал малко „космически шоколад“, който е предоставен от компанията Stuhmer от родината му. „Те модифицираха един от традиционните си модели на шоколад, основно за да спазят правилата на НАСА“, каза Капу по време на пресконференцията. „Така че ние сме изключително щастливи да полетим с това, защото за нас то обединява традицията и иновацията.“
Той добави, че нагоре ще потеглят и няколко пикантни унгарски пасти, подобни на червен пипер.
„Изключително съм щастлив и за тях, защото на Международната космическа станция сме склонни да ядем по-малко солени храни, защото това всъщност допринася за загубата на костна маса“, обяснява Капу. „Затова астронавтите обичат пикантното, а тези пасти са наистина пикантни“, добави той. "Имахме възможност да изпробваме това и по време на карантината. И нека ви кажа само, че тук имаме толкова много колеги, които намериха тези пасти за отлични и те просто ги обичат".
Колегата му Славош Узнански-Вишневски от Полша, астронавт от Европейската космическа агенция (ЕКА), състави цяло меню за Ax-4. Полският готвач и ресторантьор Матеуш Геслер помогна в това начинание, както и Lyofood, семейна полска компания с опит в лиофилизацията. Менюто включва пироги, известните полски пълнени кнедли, както и доматена супа с юфка, полска яхния с елда и ябълков кюфтенца за десерт.
„Исках да имам истинско полско меню, което да мога да споделя с моите колеги астронавти“, казва Узнански-Вишневски. „Храната носи психологически комфорт и веднага си помислих, че си заслужава да взема някои полски деликатеси в орбита.“
Четвъртият член на екипажа на Axiom е командирът Пеги Уитсън, бивш астронавт на НАСА, която в момента е директор за човешки космически полети в компанията. По време на пресконференцията на 3 юни тя не обсъди избора си на храна въпреки че изглеждаше ентусиазирана от пикантните унгарски пасти на Kaпу.
Ax-4 е историческа мисия, защото за първи път някой от Индия, Унгария или Полша ще живее на борда на МКС. Мисията лети до орбиталната лаборатория с чисто новия SpaceX Dragon и ще прекара там около две седмици, през които екипажът ще проведе около 60 различни научни експеримента.
Снимка: Unsplash/SpaceX
Виж още: Очаквано или не, РС игрите вървят по-бързо под SteamOS, отколкото на Windows 11