Космическият телескоп „Джеймс Уеб“ (JWST) откри не една, а две от най-ранните и най-отдалечените галактики, наблюдавани някога, продължавайки да чупи поставените досега рекорди.

Най-отдалечената галактика, JADES-GS-z14-0, се вижда такава, каквато е била около 300 милиона години след Големия взрив, съществувайки поне 100 милиона години по-рано от предишния рекордьор. Това означава, че светлината, която JWST видя от тази първична галактика, е пътувала 13.5 милиарда години по пътя си, за да достигне до нас.

JADES-GS-z14-0 също не е сама. Тя е открита заедно с друга галактика, JADES-GS-z14-1, която е почти толкова отдалечена и заема второ място в класацията на най-ранните галактики, наблюдавани някога от човечеството.

Обявяването на откритията, направени през октомври 2023 г. и януари 2024 г., е най-новото развитие в продължаващото изследване на космическата зора, което телескопът на стойност 10 милиарда долара улесни като част от програмата JWST Advanced Deep Extragalactic Survey (JADES). JADES има за цел да предостави жизненоважни сведения за начините, по които са се развивали звездите, газът и черните дупки в първичните галактики, когато Вселената на 13.8 милиарда години е била много млада.

 

„Тези галактики се присъединяват към малка, но нарастваща популация от галактики от първите половин милиард години от космическата история, в които наистина можем да изследваме звездните популации и характерните модели на химичните елементи в тях“, казва в изявление членът на екипа и учен от Института по космология „Кавли“ Франческо д'Еудженио.

JADES-GS-z14-0 обаче не е забележителна само с това, че е отдалечена от Земята и колко рано е съществувала в Космоса. С широчина от около 1600 светлинни години тази галактика от „космическата зора“ е забележителна и с това колко е голяма и ярка.

„Размерите на галактиката ясно доказват, че по-голямата част от светлината се произвежда от голям брой млади звезди, а не от материал, падащ върху свръхмасивна черна дупка в центъра на галактиката, която би я направила много по-малка“, казва в отделно изявление ръководителят на екипа на JADES Даниел Айзенщайн от Центъра по астрофизика на Харвард и Смитсониън (CfA).

Изключителната яркост на JADES-GS-z14-0 и фактът, че тази яркост се захранва от млади звезди, означава, че тази галактика представлява най-яркото доказателство за бързото формиране на големи, масивни галактики в ранната Вселена, открито досега.

Членът на екипа на JADES и изследовател от Калифорнийския университет в Санта Крус Бен Джонсън добави, че JADES-GS-z14-0 показва, че формирането на галактиките в ранната Вселена е било много бързо и интензивно.

„Телескопът ще ни позволи да открием още такива галактики може би когато Вселената е била още по-млада“, каза той. „Това е чудесна възможност да изучим как се зараждат галактиките.“

Снимка: Unsplash/NASA, ESA, CSA, STScI, B. Robertson

Виж още: Създадоха натриева батерия, способна да се зарежда бързо само за няколко секунди