НАСА се притеснява, че новият гигантски кораб Starship на SpaceX няма да бъде готов да превози астронавти до повърхността на Луната в края на 2025 г., както е планирано в момента.

През 2021 г. агенцията избра Starship - най-голямата и най-мощна ракета, създавана някога - за първия лунен модул с екипаж за своята програма за изследване на Луната Artemis.

Starship ще приземи астронавти близо до богатия на лед южен полюс на Луната по време на мисията Artemis 3 в рамките на първото завръщане на човечеството на Луната след края на програмата Apollo през 1972 г. Понастоящем целта е Artemis 3 да излети през декември 2025 г., но е малко вероятно Starship да успее да спази този срок, заявиха представители на НАСА.

Декември 2025 г. "е нашата текуща дата на проявление, но с трудностите, които SpaceX имаше, мисля, че това е наистина, наистина обезпокоително", казва Джим Фрий, заместник-администратор на НАСА по развитието на изследователските системи, по време на съвместно заседание на Съвета по аеронавтика и космическо инженерство на Националната академия на САЩ и нейния Съвет за космически изследвания.

"Така че можете да мислите за това, че ще се отложи вероятно за през 26-а година", добави той.

Напълно оборудване космически кораб Starship стартира за първи път в историята през април, издигайки се високо в небето над Южен Тексас на епична, дългоочаквана тестова мисия.

Полетът имаше за цел да изпрати горната степен на Starship през по-голямата част от пътя около Земята и да завърши с изхвърляне в океана близо до Хаваите. Но двете степени на кораба не успяха да се разделят, както беше планирано, и SpaceX нареди Starship да бъде унищожен над Мексиканския залив по-малко от четири минути след старта.

Не е ясно кога Starship ще полети отново; първо трябва да се проверят няколко полета. Например Федералната авиационна администрация на САЩ (FAA) все още разследва злополуката при изстрелването с помощта на SpaceX, а коалиция от екологични групи съди FAA, твърдейки, че агенцията не е оценила правилно щетите, които изстрелването на Starship може да нанесе на околната екосистема.

Сравнително бързото завръщане към полет ще е необходимо, за да може Artemis 3 да има някакъв шанс да постигне целта за 2025 г., тъй като, както отбеляза Фрий, SpaceX трябва да извърши няколко изстрелвания на Starship, преди ракетата да започне да превозва астронавти на Artemis.

Всеки кораб Starship, който се отправя към Луната например, трябва да бъде зареден с гориво в "депо" в околоземна орбита от няколко други кораба цистерни Starship. SpaceX ще изпрати до лунната повърхност и обратно кораб без екипаж преди Artemis 3, за да демонстрира безопасността на кораба и готовността му за полет с екипаж.

Снимка: SpaceX

Виж още: Нова заплаха грози телефоните iPhone

 

Тагове: