Университетът на Мейн току-що представи най-големия полимерен 3D принтер в света. Новият принтер, наречен "Фабрика на бъдещето 1.0" (FoF 1.0), може да отпечатва обекти с размери 29 метра дължина, 10 метра ширина и 5.4 метра височина. Освен това е доста бърз, тъй като може да отпечатва до 500 килограма на час. Това е като трима души на всеки час.

Той може динамично да превключва между техниките за печат, за да отговаря на различни аспекти на сложните задачи. Принтерът може да превключва между широкомащабно адитивно производство, субтрактивно производство, непрекъснато полагане на лента и операции с роботизирана ръка. Тези технологии правят принтера уникално подходящ за редица индустрии, включително жилищно строителство, инфраструктура и разработване на военни превозни средства.

Според д-р Хабиб Дагер, директор на Центъра за усъвършенствани структури и композити в Университета на Мейн, повечето от нещата, които произвежда, могат да се рециклират, така че "можете да ги разглобите, да ги смелите, ако желаете", и да ги направите отново. За тази цел принтерът дава предимство на материали от биологичен произход, като например дървесни остатъци.

Тази технология изглежда като чудесен начин за бързо изграждане на тонове достъпни жилища и точно това имат предвид някои поддръжници. "Мейн се нуждае от приблизително 80 000 допълнителни жилища до 2030 г., много от които специално за домакинства с доходи, равни или по-ниски от средния доход в района", казва директорът по развитието на MaineHousing Марк Визендангер."Това усилие създава още едно средство за производство на качествени жилища на достъпни цени, като същевременно допълнително намалява разходите и използва изобилие от дървесни остатъци от дъскорезниците в Мейн." AP предполага, че принтерът "един ден може да създаде цели квартали". Спецификациите показват, че той трябва да може да направи скромна едноетажна къща за около 80 часа.

Изследователите са получили финансиране от Инженерния корпус на армията, Министерството на отбраната и Министерството на енергетиката на САЩ. Тези правителствени институции ще искат възвръщаемост на инвестициите си, така че принтерът вероятно ще се използва и за изработване на леки бързоразгъващи се плавателни съдове като подводници и други морски превозни средства. Сенатор Сюзън Колинс нарече принтера "безценен за нашата национална сигурност".

FoF 1.0 има "брат принтер" в кампуса на Университетa на Мейн, който беше предишният рекордьор за най-голям 3D принтер в света. Той вече е използван за производството на еднофамилна къща с площ 55 кв.м, изработена от дървесни влакна и материали от биорезин. Новият принтер обаче е четири пъти по-голям. За щастие двата модела се намират на едно и също място и могат да работят едновременно по различни аспекти на едни и същи проекти.

Университетът на Мейн скоро ще постави началото на нова изследователска лаборатория, наречена Фабрика на бъдещето за зелено инженерство и материали (GEM). Това ще бъде новият дом на двата принтера, като основната цел е "да се улеснят и разширят по-устойчивите производствени практики". В бъдеще там вероятно ще се помещават и още по-големи принтери. "Учим се от този, за да проектираме следващия", казва д-р Дагер пред ABC News.

Снимка: Unsplash/UMaine

Виж още: Създадоха натриева батерия, способна да се зарежда бързо само за няколко секунди