Телескоп на NASA е заснел най-голямото слънчево изригване от години насам, което временно е прекъснало радиовръзки на Земята.

Слънцето изхвърли огромното изригване заедно с мощно радиоизбухване миналия четвъртък, което предизвика двучасови радиосмущения в някои части на САЩ и други осветени от слънцето части на света. Учени от Националната океанска и атмосферна администрация заявиха, че това е най-голямото изригване от 2017 г. насам, а радиоизбухването е било обширно, като е засегнало дори по-високите честоти.

Комбинацията е довела до едно от най-големите слънчеви радиосъбития, регистрирани някога, заяви в петък Шон Дал от Центъра за прогнозиране на космическото време на NOAA.

Множество пилоти съобщиха за смущения в комуникацията, като въздействието се усети в цялата страна според Центъра за прогнозиране на космическото време. В момента учените наблюдават тази област на слънчевите петна и анализират за евентуално изхвърляне на плазма от Слънцето, известно още като изхвърляне на коронарна маса, което може да бъде насочено към Земята. Това може да доведе до геомагнитна буря, която от своя страна може да наруши високочестотните радиосигнали в по-високите географски ширини и да предизвика северни сияния или полярни сияния през следващите дни.

Изригването е станало в крайната северозападна част на Слънцето. Обсерваторията за слънчева динамика на NASA улови действието в екстремна ултравиолетова светлина, записвайки мощния прилив на енергия като огромна ярка светкавица. Изстреляният през 2010 г. космически апарат се намира в изключително висока орбита около Земята, където постоянно наблюдава Слънцето.

Слънцето наближава пика на своя около 11-годишен слънчев цикъл. Максималната активност на слънчевите петна се очаква през 2025 г.

Снимка: Unsplash

Виж още: 64 GB DDR5 паметта вече е налична за настолни компютри и отваря пътя за 256GB конфигурации