Експериментът, изпратен към Международната космическа станция с последното изстрелване на ракетата Antares, което се състоя във вторник (1 август), има за цел да помогне на учените да разработят климатична инсталация за бъдещето, в което астронавтите ще могат да пътуват до отдалечени места в Слънчевата система.

Поддържането на хората живи и здрави, докато са далеч от комфорта на Земята - включително на космически кораби или в планетарни хабитати, - ще изисква надеждна климатична инсталация, която да може да работи при силно различаващи се температури и при излагане на различни гравитационни среди.

Системите за отопление, вентилация и климатизация на Земята използват изпарение и кондензация, за да контролират температурата и влажността на въздуха в помещенията. Затова проектирането на системи за възможни местообитания в Дълбокия космос ще изисква първо да се разбере как микрогравитацията влияе на тези процеси на изпарение и кондензация.

"Повече от сто години сме се опитвали да разберем как работят системите за отопление и охлаждане при земна гравитация, но не сме знаели как работят в безтегловност", казва в изявление Исам Мудавар, професор по машинно инженерство в университета "Пардю".

С нова стъпка към тази цел експеримент на университета "Пърдю" стартира на 19-ата търговска мисия на Northrop Grumman (NG-19) до Международната космическа станция (МКС). Надяваме се, че той ще събере данни, които ще помогнат да се отговори на дългогодишни въпроси за това как кипенето и кондензацията действат при ниска гравитация.

По този начин ще бъде добавен втори модул към съоръжение, наречено Експеримент за кипене и кондензация на потока (FBCE). Първият модул, намиращ се на борда на МКС от август 2021 г., събира данни за ефектите на микрогравитацията върху кипенето в частност. Но новите компоненти, пристигащи на МКС, скоро ще позволят на екипите да изследват и как работи кондензацията в микрогравитация, като сравняват данните, събрани в орбита, с данните, събрани на земята. И двата модула ще работят до 2025 г.

Освен това FBCE може да подпомогне бъдещото зареждане с гориво на космически кораби в орбита, като развие разбирането ни за това как намалената гравитация влияе върху поведението на криогенните течности, използвани като горива, при кипене на потока.

FBCE е разработен в продължение на 11 години в сътрудничество между лабораторията на Мудавар и изследователския център "Глен" на НАСА в Кливланд, който проектира и изгражда летателния хардуер. Той е финансиран от отдела за биологични и физически науки на агенцията в централата на НАСА.

Снимка: NASA/Danielle Johnson

Виж още: Тонове човешки боклук замърсяват Марс след 50 години проучвания