Миналата година палеонтолози откриха в Перу вкаменелост на изчезнал кит на 39 милиона години, който изглежда не отговаря на границите на размерите на гръбначните животни. Екипът, който стои зад щастливата находка, оценява телесната маса на Perucetus colossus на 85 - 340 тона. Но при дължина от 17 до 20 метра това би направило животното невъзможно плътно, твърдят палеонтолозите Риоске Мотани и Никълъс Пайенсън, които не са участвали в първоначалното откритие.

"За кита щеше да е трудно да се задържи на повърхността или дори да напусне морското дъно - щеше да е необходимо непрекъснато плуване срещу гравитацията, за да прави каквото и да било във водата", казва Мотани от Калифорнийския университет в Дейвис.

Вместо това Мотани и колегата му Пайенсън от Националния природонаучен музей "Смитсониън" предполагат, че необичайно плътните кости на Perucetus са объркали изчисленията на телесната маса, публикувани от Джовани Бианучи от Университета в Пиза и колегите му през 2023 г.

"Perucetus не е надвишавал телесната маса на днешните сини китове и е бил по-близо до размера на тялото и теглото на кашалотите", откриват Мотани и Пайенсон в новия си анализ. Скелетът на P. colossus, описан за първи път от Бианучи и колегите му, е бил непълен, без череп, който да помогне за определяне на диетата на животното. И все пак откритите вкаменени кости - набор от прешлени, ребра и непълен таз - имат необичайни характеристики, които повече приличат на тези, открити при ламантините (Trichechus), отколкото на днешните китове.

Костите на ламантините са удебелени с допълнителни слоеве, което намалява вътрешните кухини на костите и увеличава външния им размер. Това състояние на костите, известно като пахиостоза, се наблюдава не само при съвременните морски крави, но и при изчезналите морски влечуги - плезиозаври. То им е помагало да регулират плаваемостта във водните си местообитания. Изглежда, че Perucetus е споделял тази тактика, като по-голямата костна маса е компенсирала способността на мазнините да плават, за да поддържат неутрална плаваемост.

Първоначалните изчисления предполагат, че телесната и скелетната маса се измерват последователно. Но за разлика от съвременните китове плътта на ламантините е сравнително лека в сравнение със скелета им. Като вземат това предвид, Мотани и Пайенсон предлагат 17-метровият перуцет да тежи между 60 и 70 тона. "Новото тегло позволява на китовете да излязат на повърхността и да останат там, докато дишат и се възстановяват след гмуркане, както правят повечето китове", казва Мотани.

Дори ако изследваният екземпляр все още не е бил напълно развит, а възрастният е достигал до 20 метра, техните 110 тона все още не могат да се сравнят с 270-те тона на синия кит.

Снимка: Unsplash/Alberto Gennari

Виж още: Каква операционна система се използва в Космоса?