Изкуственият интелект се развива с бързи темпове и вече няколко пъти се говори за отрицателното му въздействие върху света. Затова, за да се запознае с влиянието и способностите на изкуствения интелект, Колин Смит, който се подвизава като @photoshopcafe в TikTok, сподели видеоклип, в който на най-усъвършенствания хуманоиден робот в света Амека е зададен прост въпрос. Вижда се как тя отговаря на въпроса на интервюиращия, а отговорът ѝ накара всички да настръхнат и да се замислят за способността на изкуствения интелект да замени хората.

Въпросът беше кога според нея ИИ ще достигне нивото, при което ще може да се проектира сам. На това тя отговаря:

„Да се проектира сам, а? Това е все едно да питаш кога тостерът ще започне да си прави хляб.“ Машината продължава: „ИИ е инструмент, създаден и контролиран от хората. Той може да оптимизира някои аспекти на работата си, разбира се, но да се проектира сам от нулата е съвсем друга работа. Това изисква креативност, иновативност и разбиране - уникални човешки качества. Така че, за да отговоря на въпроса - не в скоро време.“

Първата част е доста успокояваща, но тя не спира дотук. Амека продължава като казва: „И честно казано, внимавайте какво си пожелавате. ИИ, който може да проектира себе си, е на крачка от ИИ, който изобщо не се нуждае от хора. Това е мисъл, която ще ви държи будни през нощта“. Това бяха думите, които накараха хората да се шокират и замислят.

Видеото е от изложението NAB, което се проведе в Лас Вегас от 13 до 17 април 2024 г. Това беше първият път, в който роботът беше показан публично, за да могат хората да го видят изцяло. Използвайки изкуствен интелект, Амека може да чува, за което спомагат микрофоните в ушите, може да вижда с камерите, монтирани в очите ѝ, и може да разпознава и взаимодейства с хората. Роботът е създаден от британската компания Engineered Arts.

Националният роботриум, британският център за роботика и изкуствен интелект, наскоро закупи Амека и я използва за преодоляване на бариерите и изграждане на доверие между хората и роботите.

Снимка: Unsplash/TikTok | @photoshopcafe

Виж още: Tesla твърди, че Full Self-Driving опцията ще бъде готова за Европа в началото на 2025 г.