НАСА сподели графика за това кога астероидът на стойност 10 000 квадрилиона долара ще бъде свален на нашата планета.

Миналата година космическата агенция обяви, че ще се отправи към далечния астероид на име 16 Психея, за който се смята, че съдържа ценни метали, включително злато, желязо и никел, чиято стойност е умопомрачителна.

"Екипи от инженери и техници работят почти денонощно, за да са сигурни, че орбиталният апарат е готов да измине 3.5 милиарда км до богат на метали астероид, който може да ни разкаже повече за планетарните ядра и за това как се образуват планетите", се казва в изявление на НАСА, публикувано през юли миналата година.

Космическият апарат беше изстрелян от космическия център "Кенеди" на НАСА в Кейп Канаверал, Флорида, на 13 октомври 2023 г.

След настъпването на вълнуващия момент НАСА сподели графика за това кога астероидът с цена 10 000 000 000 000 000 000 000 000 000 долара ще бъде докаран на Земята.
Корабът е изминал път от 3.5 милиарда км през Космоса и се очаква да достигне астероида през август 2029 г.

Контролерите на мисията в Лабораторията за реактивно движение (JPL) на НАСА прекараха голяма част от последните няколко месеца в проверка на системата на космическия кораб и последователна оценка на това дали той все още е годен да пътува в Дълбокия космос.

След като достигне до астероида, намиращ се в основния астероиден пояс между Марс и Юпитер, корабът ще обикаля около Психея в продължение на малко повече от две години, като през цялото време ще измерва гравитацията, магнитните свойства и състава му с набор от специално подбрани инструменти.

След това космическият апарат е програмиран да се приближи до Марс през май 2026 г. за малка гравитационна помощ, предназначена да увеличи инерцията му. Така космическият апарат ще се насочи към крайната си дестинация, като мисията е планирана да приключи през ноември 2031 г.

По данни на НАСА астероидът е с диаметър 280 км и дължина 232 км, а площта на повърхността му е 165 800 кв.км. Именно огромният размер на астероида е причината НАСА да реши да продължи мисията. Никола Фокс, заместник-администратор на дирекция "Научни мисии" на НАСА, обясни:

"Психея е най-големият астероид и затова искаме да отидем до него".

Снимка: Unsplash

Виж още: Най-опасното растение в света може да предизвика мисли за самоубийство, след като някой го докосне

 

Тагове: