Растението гимпи-гимпи се среща обикновено в тропическите гори на Австралия и Индонезия и е известно с това, че жилото му е толкова силно, че се оприличава на "удар от ток и пожар едновременно". Ако това не звучи достатъчно зле, то очевидно предизвиква толкова силна болка, че може да докара на жертвата дори "мисли за самоубийство".

Растението на ужаса обикновено се отглежда в ботанически градини, а сега се държи под ключ в Отровната градина на Алнуик Гардън в Нортумбрия, Обединеното кралство, където се съхранява на сигурно място, далеч от посетителите. За първи път растението причинява познати вреди през 1866 г., когато конят на пътния инспектор е ужилен от мъчителното растение, което го довежда до пълна лудост, след което умира "само два часа по-късно". Съобщава се също, че това растение е предизвикало поне едно самоубийство, след като мъж се е застрелял, след като се е одрал на храсталака.

Според водещия екскурзовод в Градината на отровите растението има "малки иглички" по краищата си, които "предизвикват усещане за парене в цялата жертва".

Растението причинява парализираща болка през следващите 20 - 30 минути, като болката продължава месеци след ужилването. Експертът сравнява това с "едновременно поразяване от ток и подпалване" и казва, че дори леко докосване до него може да причини агония.

Единственото по рода си растение може да причини червени обриви и дори "подуване на крайниците", както и да накара хората да не могат да спят заради непоносимата болка. Въпреки тези кошмарни странични ефекти експертите се чувстват достатъчно уверени, за да изложат растението на показ в Алнуик, където се съхраняват около "100 токсични растения".

Част от по-голямата градина в Алнуик е дело на Джейн Пърси, херцогинята на Нортъмбърланд, която става член на благородническото съсловие, когато братът на съпруга ѝ внезапно умира.

С неочакваната титла се сдобива с великолепния замък Алнуик, който мнозина от вас може би познават от филмите за Хари Потър, и неговите земи, а съпругът на Пърси ѝ възлага задачата да вдъхне нов живот на градините. Пърси разказва пред списание Smithsonian, като нарича градината "най-смъртоносната в света": "Мисля, че той си помисли: "Това ще я накара да замълчи, тя просто ще засади няколко рози и това ще бъде всичко".

Снимка: Unsplash/Instagram/@alnwickgarden

Виж още: Възможно е да се нуждаем от ново ниво за урагани при ветрове със скорост над 300 км/ч