Няма съмнение, че астероидите представляват потенциална заплаха за живота на Земята. Просто попитайте динозаврите: когато една скала с ширина над километър се удря в полуостров Юкатан преди 65 милиона години, те като цяло не го преживяха въобще. Макар да е минало доста време от последното такова голямо събитие, по всяко време може да дойде ново и е по-добре да сме подготвени.

За да предотвратят подобно бедствие, двойка астрономи предлагат две нови стратегии. Първо, трябва да ограничим броя на астероидните мисии, за да сведем до минимум причинените от човека орбитални промени. Второ, ние трябва активно да управляваме позициите на астероидите, за да ги поставим на орбити, които ще бъдат безопасни в дългосрочен план.

Космическите скали удрят Земята непрекъснато. За щастие по-голямата част са само метеорити: парчета космически боклуци, не по-големи от ръката ви. Когато удрят атмосферата, малките (с размерите на песъчинки) се превръщат в кратки, но красиви падащи звезди. По-големите могат дори да заслепят, докато пламнат в небето.

Приблизително веднъж на всеки пет години скали с ширина над 20 фута (6 метра) излизат в земната атмосфера, взривявайки се с толкова енергия, колкото ядрената бомба, хвърлена върху Хирошима, Япония. За щастие повечето от тези събития се случват над открит океан (тъй като 70% от земната повърхност е океан), така че никой не забелязва.

Астероиди, достатъчно големи, за да унищожат цели градове, падат на всеки сто години, а по-големите (които са станали причина за унищожаването на динозаврите) са изключително редки и се случват на всеки 15 милиона години, или 10 пъти повече, отколкото се смяташе досега, според ново проучване.

И така, какъв е най-добрият подход? Няма лесен отговор на този въпрос.
Някои астероиди трябва да бъдат оставени сами, за да се плъзгат близо до Земята, защото рискът от сблъсък сега е по-малък от риска, ако ги преместим, казват изследователите. Но други трябва да се управляват активно, дори и да не представляват реален риск в този момент.

Например изследователите са изследвали астероид 99942 Апофис, който ще има близък подход към Земята през 2029 г. Оказва се, че този астероид има изненадващо голям брой входни зони близо до сегашната си орбита. В момента Апофис не се предвижда да влезе в нито една от тях и трябва да стои безопасно далеч от нас. Но ако една бъдеща мисия до астероида се обърка - като разбиване вместо кацане - това може да премести Апофис и ще трябва да направим нещо по въпроса.

В крайна сметка изследователите откриха, че намирането на безопасни "пристанища" за астероиди - орбити, които не се пресичат със Земята - ще трябва да се направи индивидуално. Мисиите до астероиди, включително такива, предназначени да отклонят астероидите далеч от Земята, ще трябва да вземат под внимание всяко евентуално изменение.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Windows 11 ще изисква всички лаптопи да имат висококачествена камера